AlltomBostad
 

Fläderns smak räcker året om

Fläderns smak räcker året om

På försommaren blommar flädern som bäst. För den som vill bevara fläderns ljuvliga sommarsmak är det hög tid att göra både saft och marmelad på dess vackra blommor.

Fläderbusken växer vilt i naturen, men den kan också planteras i trädgården. Svensk fläder har vita kryddoftande blommor som växer i stora, platta samlingar. Den ätliga flädern får inte förväxlas med den giftiga druvflädern, en högvuxen ört med vit-röda blommor som växer i kupiga klasar. Den ätliga flädern blommar i juni och början av juli, medan den giftiga flädern blommar senare på sommaren.

Det vanligaste sättet att ta vara på fläder är att göra saft på blommorna. Saften är enkel att göra och kräver ingen avancerad utrustning. Flädersaften är härligt uppfriskande och kan även användas som smaksättning i till exempel sorbet, fromage, parfait och glass. För att kunna njuta av flädersmaken året om går det bra att koka både sylt och marmelad på dess blommor.

Källa: Hushållningssällskapet

Här nedan följer ett recept på fläderblomssaft.
 

Fläder (Sambucus nigra) Foto: Hushållningssällskapet

Fläderblomssaft

50 st fläderblommor
2 kg strösocker
3 st citroner
50 g citronsyra
1½ liter kokande vatten


Gör så här:
Skölj fläderblommorna. Borsta citronerna väl och skär dem i skivor. Koka upp vattnet.

Tillsätt sockret i det kokheta vattnet och rör om tills sockret har löst sig. Tillsätt citronsyran under omrörning. Blanda till sist i fläderblommorna och citronskivorna.

Låt blandningen stå svalt och mörkt i fem dygn, rör om några gånger under tiden. Sila saften efter fem dygn och häll upp den på väl rengjorda flaskor. Häll inte flaskorna riktigt fulla, eftersom de då kan spricka under frystiden.

Förvara saften i frys, den är ej hållbar mer än en månad i kylskåp.

 

Källa: Hungrig.nu

Om man har mycket blommor kan man göra en dekorationer av blommorna som blir över. Här är en krans av hortensia, fläderbär och prydnadsäpple av Minna Mercke Schmidt/Blomsterfrämjandet.


Av: Annika Rådlund Källa: Källa: Hushållningssällskapet, Hungrig.nu och Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet
Hungrig.nu
Hushållningssällskapet
 

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår