AlltomBostad
 

Fräscha trädgårdsmöbler

När det är dags att plocka fram trädgårdsmöblerna från det mörka förrådet till ljuset i vårsolen, är det bra att först ge möblerna en uppfräschning. Så här tar du hand om dina trädgårdsmöbler, oavsett om de är av trä eller plast.


Impregnerade trämöbler

Det är viktigt att regelbundet underhålla trädgårdsmöbler av impregnerat trä för att motverka att träet torkar sönder och spricker.

1. Skruva ihop
Med några år på nacken är det vanligt att möblerna blir rangliga. Börja med att dra åt alla skruvar och muttrar. Skulle det vara så att skruvarna ?glappar? så köper du en grövre dimension istället. På trädgårdsmöbler med metallstomme kan du behöva borra upp hålen för skruvarna i metallen när du byter till grövre dimension.

2. Tvätta av möblerna
Steg två är att tvätta av utemöblerna. Använd skyddshandskar, målartvätt och mycket vatten. Är möblerna svårt nedsmutsade eller kanske till och med angripna av svamp är det bättre att använda alg- och mögeltvätt istället. Snåla inte med vattnet och använd dig gärna av en högtryckstvätt, som gör jobbet lite lättare. När ytan senare har torkat är det bra om du slipar av den med sandpapper.

3. Impregnera
Efter tvätten är det dags att olja in utemöblerna med impregnerande träolja så att träet håller ifrån sig fukt och regn. Använd pensel eller svamp. Om träet är torrt och suger åt sig mycket olja så lägg på flera gånger. Ändträet där allt vatten lätt sugs in, kan dessutom behöva några extra strykningar. Överskottsolja torkar du bort med en trasa. Tänk på att trasan med olja lätt kan självantända så att du inte låter den ligga och skräpa.

Målade möbler

De flesta utomhusmöbler är målade. När färgen börjar flagna är det dags att ta fram skrapan och måla om.

1. Rengör och skrapa
Första steget är att rengöra med målartvätt, för att sedan skölja ordentligt med vatten. När möblerna torkat, ska all färga skrapas bort med en vass skrapa. Var varsam med skrapan, det är lätt hänt att ha sönder träet så att det luddar sig. En hetluftspistol kan underlätta arbetet om färgen är mycket gammal.

2. Spackla och sandpappra
Spackla igen hål och sprickor med universalspackel. Är möblerna klarlackade blir det snyggare att använda ?plastiskt trä? som finns för olika träslag. Slipa sedan alla ytor jämna och mjuka med sandpapper.

3. Grunda och rostskydda
Grunda sedan med en grundfärg för utomhusbruk. Målade möbler har ofta en metallstomme som måste ses över. Ta bort all rost med hjälp av en stålborste och sandpapper. För att underlätta jobbet kan du skaffa en stålborste som tillbehör till borrmaskinen. När rosten är borta grundar du den rena stommen med rostskyddsfärg. Det lättaste är att köpa rostskyddsfärg som du kan spraya på.

4. Färdigmåla
Slutför arbetet med att färdigmåla hela stolen med minst två, men helst tre lager färg. Stryk hellre på med tre tunna lager färg än två tjockare lager.

Plastmöbler

Plastmöbler blir lätt smutsiga, blekta och missfärgade. Med en ordentlig rengörning och vaxning blir möblerna genast mycket bättre

1. Rengör
Det finns speciella rengöringsmedel för plastmöbler, som du kan använda för att tvätta rent. Det går även bra med ett vanligt, mögelborttagande rengöringsmedel. Avsluta med att skölja av möblerna med vatten.

2. Vaxa
En vaxning kan vara det vinnande receptet mot en blek yta. Här duger vanliga bil- och båtvårdsprodukter bra, för att ge plastmöblerna lystern tillbaka. Om möblerna är hårt smutsade eller blekta kan du först behandla med en grovkornig polerpasta, och därefter vaxa fram en blank yta.
Att måla plastmöbler är inte att rekommendera. Resultatet blir inte så bra, eftersom färgen har svårt att fästa.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår