Ge din gräsmatta nytt liv

Ge din gräsmatta nytt liv

Nu är våren snart här och då är det dags att börja med trädgårdsbestyren. Många drömmer om att få den perfekta gräsmattan och då krävs det en del arbete. Gräskalendern hjälper dig att få en välmående gräsmatta som är tålig och vacker.

Se våra utställningar på alltombostad.se

Växter & blommor Maskiner & redskap Marksten & natursten

Redan på vårkanten bör du börja arbeta med din gräsmatta, men tänk på att det är viktigt att låta gräsmattan torka upp ordentligt innan du sätter igång. Mossa och ogräs är problem som många brottas med. För att få bukt med detta är gödsling och vertikalskärning av gräsmattan viktigt.

- Det handlar inte om att ta död på mossan, utan om att förbättra för gräset så att det får övertaget, säger Bo Rappne, Slottsträdgården Ulriksdal.

Till alla som är ivriga att ta fram gräsklipparen lyder rådet, vänta med att klippa gräset första gången tills det är över 5 cm högt. I regel bör gräset klippas 1-2 gånger i veckan under våren.

När sommarvärmen tar fart minskar tillväxten och du behöver inte klippa din gräsmatta lika ofta. Viktigt är att du vattnar din gräsmatta rikligt vid torrperioder. Tänk på att vattna på kvällen då avdunstningen är som minst. Ett annat tips för en hållbar och grön gräsmatta är att inte klippa gräset för kort, inte kortare än 4 cm.

- Man får aldrig klippa ner grässtrået mer än en tredjedel av dess längd, säger Bo Rappne.

När höstvindarna drar in och löven börjar falla är det viktigt att du krattar upp dem för att inte gräset ska kvävas. Ett annat tips är du finfördelar löven med en mulchergräsklippare och låter dem ligga kvar på gräsmattan som jordförbättring.

En gräsklippare som är anpassad efter dina behov är en viktig förutsättning för en vacker gräsmatta. Detta också för att skötseln ska bli kul och lustfylld. Tänk också på att din gräsklippare behöver omvårdnad. Spola rent maskinen efter varje klippning, se över att du har välslipade gräsklipparknivar och att du kontrollerar om luftfilter, tändstift och motorolja behöver bytas.

Det är viktigt att tänka på vilket sorts bränsle du använder för att både motorn och miljön ska må bra.

- Vi rekommenderar alla trädgårdsfixare att använda akylatbensin som är en extra ren form av motorbränsle och innehåller i stort sett inga av de skadligaste kolvätena; bensen, aromater, polyaromater eller olefiner, säger Filip Arwidson, OKQ8.

Använder du akylatbensin kan du minska de skadliga utsläppen med upp till hela 90 procent. Akylatbensin uppfyller inte kraven för att användas som bensin i bilar, men fungerar för gräsklippare, mopeder och andra trägårdsverktyg. Den går att köpa dunkvis hos bensinbolagen och är något dyrare än vanlig bensin.

Text Mumlan Nyhlin. Pressbild från Klippo.


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla