Golvvärme för ditt hem

Golvvärme för ditt hem
Golvvärme kan bestå av elslingor eller vara vattenburen. Beroende på vilken variant du väljer finns det olika saker att tänka på. När det gäller golvvärme med 230 volts elslingor måste du anlita en behörig elinstallatör som utför arbetet.

Golvvärme är inte bara skönt för kalla fötter, utan kan även vara energieffektivt. Hur energieffektivt det blir beror på hur mycket isolering du har under värmeslingorna och vad du väljer för golvmaterial. Titta över olika alternativ innan du bestämmer dig.

Olika former av golvvärme

Golvvärme kan vara vattenburen eller bestå av elslingor. Vid nybyggnation är vattenburen golvvärme det vanligaste alternativet. Vid renovering av befintliga hus och bostadsrätter förekommer både elslingor och vattenburen golvvärme. Tänk på att om du väljer att installera golvvärme kan energianvändningen öka.

Isolering

Något som är viktigt att tänka på när du ska installera golvvärme är att du har tillräckligt med isolering undertill. Ur energisynpunkt är det viktigt att du isolerar väl där du ska ha golvvärmen för att inte få ett energisvinn, men tänk på att tilläggsisolering kan ge fuktproblem i andra delar av konstruktionerna. Ta därför hjälp av en sakkunnig om du ska lägga golvvärme i ett befintligt hus.

Anlita fackman

Om du ska lägga in golvvärme är det alltid bra att anlita fackman, tänkt på att vattenburen golvvärme ska installeras av en rörinstallatör. 230 volts golvvärmepaket ska installera av en behörig elinstallatör. Om du är osäker på vad du kan göra själv och vad du ska anlita en fackman till kan du t.ex. kontakta ditt försäkringsbolag.

Att tänka på

Fråga tillverkaren eller installatören om golvvärmens livslängd innan du bestämmer dig.

Ta reda på om det är enkelt att reparera och vilka skador som kan uppstå om golvvärmen går sönder.

Husgrunden ska vara väl isolerad mot marken under huset.

Reglersystemet ska vara väl injusterat.

Välj golvmaterial som lätt släpper igenom värmen till inomhusluften.

Källa: Boverket

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Fler nyheter från Boverket

Visa mer Visa mindre

Produkttips

Related articles in Energi

Visa alla
Den perfekta kombinationen – Elementfläkten och Trådlöstermostaten

Den perfekta kombinationen – Elementfläkten och Trådlöstermostaten

Din lokala butik på nätet!

Din lokala butik på nätet!

Värme – utan utomhusdel!

Värme – utan utomhusdel!

Elda inte upp elstödet!

Elda inte upp elstödet!

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Visa alla