AlltomBostad
 

Grillsäsongen är igång!

Grillsäsongen är igång!

Nu är det dags att tända grillarna och fylla upp förrådet av kryddor, rubs och marinader. Grillsäsongen är en viktig tid för Sveriges befolkning. I stort sett varje svensk (96 procent) grillar någon gång under sommaren, enligt en undersökning som Scan har gjort. Oavsett om det är fisk, fågel, skaldjur, grönsaker, frukt eller kött som ska grillas så gäller det att vara väl förberedd.

Anders Tegnér som arbetar som kock för Caj P tycker att pepparrub är bra att satsa på om man vill köra det enkelt och klassiskt.
- Pepparstek har alltid varit gott, det är en krogfavorit för många. Pepparrub funkar lika bra på fet fisk som på kyckling.
Anders Tegnér tycker inte att man ska krångla till det så mycket.
- Satsa på ett par goda såser och ett par tillbehör, som parmesan och broccoli. Gör det enkelt. Att mixa till exempel konserverade kronärtskockshjärtan med vitlök, olja och creme fraiche – det är en favorit.
I sommar tror han att fler kommer att upptäcka hur gott och enkelt det är med grillad frukt.
- Nu tittar man lite mer på hur man grillar frukt i Sydamerika. Ananas till exempel med grillströssel med vanilj, choklad och socker blir jättegott tillsammans med grädde.

Valet av råvarorna är A och O för en lyckad grillsäsong.
– Det ska vara bra kvalité på det man serverar, det är hela grejen.
När det är dags att välja kött tittar majoriteten på kvalitet och ursprung framför pris. En tredjedel tycker det är viktigt med närproducerat, medan en fjärdedel tittar efter ekologisk märkning. Nästan hälften (46 procent) planerar sitt grilltillfälle minst en dag i förväg, där kvinnor och män har lika stor framförhållning, enligt Scans undersökning.
- Det kommer inte som någon överraskning för oss på Scan att så många värderar kvalitet och ursprung. Vi har märkt att svenskarna blivit allt mer finsmakare när det kommer till kött och vill ha en jämn och hög kvalitet. Dessutom är det allt fler som vill veta köttets ursprung, både för att det känns bra att stödja lokala bönder och med tanke på miljön, säger Mina Grubb, insight manager Scan.

För de som inte äter rött kött lanserar Middagsfrid Sveriges första Grillkasse för att ge ny inspiration vid grillen. Grönsaker och färg på tallriken är viktig när man grillar, tycker Kicki Theander på Middagsfrid.
- Det finns annat än fläskkarré att lägga på grillen, t.ex. laxkotletter, halloumi och grönsaksspett. Hel fisk i paket kanske inte alla har provat. I kassen ingår de råvaror man behöver och tillhörande recept, men också tips för en lyckad grillning, säger Kicki Theander, grundare av Middagsfrid. 


Text: Annika Rådlund
Foto ovan: Middagsfrid
Foto nedan: Annika Rådlund, Middagsfrid och Ica Bokförlag

Anders Tegnér, Brand Manager, Chef and Food Creator, Haugen-Gruppen AB tror på klassiker som pepparstek på grillen denna säsong.

Laxfilé smaksatt med BBQ-oil Lime, grillad på alplanka för extra god smak.

I sommar är det fruktdessert på grillen som gäller! Ananas med grillströssel som innehåller choklad, vanilj och socker är ett exempel. Servera tillsammans med glass eller grädde.

Korv med högt köttinnehåll och svenskt ursprung är bra för både bönder och miljö.

Middagsfrid lanserar en färdig matkasse som kommer att finnas tillgänglig under perioden 13 maj till 28 augusti i två olika varianter. En med hamburgare och majskolvar och en med hel regnbåge i foliepaket med halloumi och hummus samt tillbehör som feta- och melonsallad med chili.

Fixa grillen-maten, drinkarna, musiken, dukningarna och blommorna. Med proffsens egna smarta knep och tips öppnar sig ett liv bortom grilloljan. Ica Bokförlag.
 

Caj P
Ica Bokförlag 
Middagsfrid
Scan


 

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår