AlltomBostad
 

Härliga tips för dig med trädgård

Härliga tips för dig med trädgård

Sommaren är för många av oss en tid för återhämtning. Vi pausar i vardagen och hämtar kraft från saker vi tycker om att göra. Det kan vara sköna sommardagar vid stranden, god litteratur i hängmattan, utflykter med familj och vänner, att påta i trädgården eller kanske utomhusträning. Blomsterfrämjandet ger här några tips på sommaraktiviteter som kan vara lagom ansträngande och passar bra under de här sista sommardagarna.

Fixa sommarkrukorna
Det är inte ovanligt att sommarblommorna bjuder på överdådig blomning, så att det enda som behövs är vattning. Om någon kruka däremot ser lite tråkig ut är det ett perfekt läge att komplettera med nya växter. Vi rekommenderar speciellt att våga blanda sommarblommor med kryddväxter. Då får du en kruka som är både nyttig och vacker och som kan användas till sommarens matlagning.

Grilla med stil
Till sommarens höjdpunkter hör de härliga kvällarna. Eller som Siv Ruud uttryckte det i en pjäs av Agneta Pleijel ”Har man levt några sommarkvällar på jorden då har man inte levt förgäves”. Få saker smakar så gott som grillat dessa kvällar. Färska kryddor som timjan, rosmarin, oregano och salvia är perfekta att använda till smakrika marinader och persilja, basilika, koriander och mynta sätter smak på kalla såser.

Skörda kryddor
Kryddor är allra godast färska, men de fungerar också utmärkt att frysa in. Doftande växter som lavendel och åbrodd är perfekta att torka nu för att senare användas till doftkuddar i linneskåp och garderober.

Ta in blommor
Plocka in några sommarblommor och använd dem som snittblommor. Pelargon håller sig till exempel länge som snitt och är vacker på handfatet i badrummet eller på nattduksbordet i sovrummet.

 

Näring till sommarkrukorna
Glöm inte att dina sommarblommor blommar som allra tacksammast när de belönas med näring. Optimalt är det att kontinuerligt vattna dem med svag näringslösning.

Plocka bort vissna blommor
Genom att knipsa av de blommor som blommat över på t.ex luktärt, pelargon, tagetes, rosenskära och petunia fås en längre och rikligare blomning, och det ser dessutom trevligare ut.

Putsa perenner
Genom att klippa ner de perenner som blommade tidigt kan vissa av dem blomma om och bjuda på ännu ett blomflor! Det gäller till exempel kantnepeta, stäppsalvia och småblommiga penséer.
Klipp också bort blomstänglar och fula blad på till exempel lungört och koreansk plymspirea. De skjuter då nya skott och ser fräscha och fina ut.
Klipp bort blommorna innan de sätter frö om du inte vill ha en naturlig spridning i trädgården. Exempel på perenner som är enorma spridare är daggkåpa, aquilegia, blågull, stjärnflocka och primula.

 

Av: Annika Rådlund Källa och foto: Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår