Hemma hos Ömans

Hemma hos Ömans

Vad gör man om man har bestämt sig för att bygga ett nytt hus, men inte hittar något som känns tillräckligt spännande hos husleverantörerna? Man gör som Barbro och Nils. De har ritat och byggt sin åttkantiga drömvilla, precis vid sjön, helt på egen hand.


När Nils byggt 35 hus och 100 friggebodar för andras räkning tog bygget av det egna huset vid. Den gamla gården där han vuxit upp såldes, men delar av marken behölls. En kilometer från det gamla huset skulle det nya ta form.

- Vi tittade i massor av huskataloger men hittade inget som kändes rätt, berättar Barbro.

I en av katalogerna fanns dock ett hus som delvis tilltalade dem och som ännu aldrig byggts. Huset i katalogen var åttkantigt och fick bli utgångspunkt för det egna huset. Att det inte skulle bli ett vanligt hus hade de bestämt sig för.

- Alla hus i katalogerna ser lika dana ut, det är så tråkigt. Det är typiskt för Sverige, allt ser nästan lika dant ut, det är roligare när man kommer till södra Europa, där är det lite mer hit och dit och husen står inte lika dana i långa rader säger Nils.

Sommaren 2007 började byggandet. Nils har byggt i princip hela huset ensam,
- Jag fick hjälp att lyfta på takstolarna och med specialistområdena som vvs ,el och målning.

Huset ligger vid sjön Tämnaren en bit utanför Östervåla, fem mil norr om Uppsala och stod klart för inflyttning vid påsken 2008.

Det rosa tornrummet släpper in mycket ljus i villan där vardagsrum, kök och hall har en öppen planlösning och delar på ungefär halva husets yta. Ett mindre bibliotek, sovrum, badrum, gästtoalett och pannrum får dela på den andra halvan. Med en byggnadsingenjör till dotter och lång egen erfarenhet var det inga problem för Nils att bygga huset.

- Det har bara varit roligt att få planera och bygga det här huset. Vi hade så gott om tid på oss att vi verkligen hann fundera på hur vi ville ha det.

Medan Nils har stått för det grova byggjobbet har Barbro fokuserat på inredningen. Hon har inte följt någon utpekad stil, utan har valt att gå på känsla. Gamla släktklenoder blandas med tavlor målade av Nils och moderna detaljer.

- Badrummet har golvvärme och en bekant har målat ett vackert naturmotiv på väggen, det är vårt favoritrum, säger Barbro.

 

Namn: Barbro & Nils Öman
Familj: Barn, 3 vuxna barnbarn & 2 små barnbarn . - Barnbarn är bra, de håller huvudet igång!?
Bostadsort:  Utanför Östervåla, 5 mil norr om Uppsala
Intressen: Sommarstugan vid Höga Kusten, barnbarnen och Missionskyrkan. Nils målar, och Barbro syr, en del av garaget ska bli atelje med utsikt över sjön. Resor, främst till favoritlandet Grekland.

 

Text och foto: Mumlan Nyhlin.


Omans Husbyggarna Nils och Barbro Öman.
Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Hemma hos reportage

Visa alla
De växte ur lägenheten och köpte radhus

De växte ur lägenheten och köpte radhus

Familjen Hansen bor i ett jordskepp

Familjen Hansen bor i ett jordskepp

Gården - en investering för framtiden

Gården - en investering för framtiden

Renovering för bättre familjeliv

Renovering för bättre familjeliv

Hemma hos Viveca Sten

Hemma hos Viveca Sten

Visa alla