Hoya - inte så stel som man kan tro

Den vackra porslinsblommans blomster ser ut som skulpturer men doftar som honung.
Hoya - Porslinsblomma - vaxblomma - honungsblomma, kärt barn har många namn.
De stjärnformiga blommorna ser ut att vara gjorda av porslin eller vax. Det tredje namnet förklaras av de honungsklara doftande dropparna som avsöndras.
Ingen vet inte i dag hur många hoyor det finns. Fortfarande hittar man nya arter, men biologerna räknar med att det rör sig om c:a 200 - 300 olika arter. Bladen varierar till storlek, form, färg och tjocklek. Några arter har mycket små blad, mindre än 1 cm, andra har jätteblad på 20 cm och mer. En del arter har tjocka (suckulenta) och ofta ludna blad som kan magasinera vatten en lång tid och på så sätt klara sig under långa torrperioder. Andra hoyors blad är tunna och ömtåliga.
Bladfärgen varierar från ljus- till mörkgrönt. Flera arter har vackra fläckiga blad med inslag av rött och silver. Fläckigheten ökar i stark belysning. Står hoyan lite mörkare som i ett norrfönster blir bladen mörkgröna. Står den för mörkt kan dock blomning utebli.
Blommorna förekommer ensamma eller i flock. Blomformen är mycket varierande, men det finns alltid två femuddsstjärnor. Några är inte större än ett knappnålshuvud, andra kan ståta med blommor på upp till 8 cm i diameter. Färgen kan vara vit - rosa - gul - grön - brun - röd - eller nästan svart. På senare år har det blivit möjligt att hitta flera olika hoya-arter i blomsterhandeln.
Hittar du inga där du bor och vill börja samla, så gå med i föreningar där man kan få kontakt med andra samlare och kan byta eller köpa sticklingar. Hoya är en lättodlad växt vars långa rankor sätts upp i spaljé eller leds runt ett ljust fönster. Ofta sköter den detta själv om man låter den hållas. Från april till oktober kommer blommorna i en eller flera omgångar. Vid bladfästet bildas blomman från speciella blomskott.
Skotten får inte skäras bort och de vissna blommorna måste falla av sig själv. Ju äldre plantan är desto rikligare brukar blomningen bli.
Vintervila men beskär inte
Efter blomningen behöver porslinsblomman liksom de flesta andra krukväxter en välbehövlig vintervila. En porslinsblomma behöver sällan beskäras. Blir plantan naken nertill kan denna beskäras men då uteblir blomningen åtminstone det året.
På våren kan sticklingar tas. Skär av en kvist med ett par blad och sätt sticklingarna i en kruka med plastpåse med andningshål över. De får nu stå och rota sig på en varm plats.
Skötselråd
Hoyan är en lättskött växt med få krav, men lite regler finns det för att den ska må riktigt bra. Rötterna tål inte att bli stående i vatten. Ändå ska växten vattnas rikligt under blomning. Hoyan behöver endast näring 2-3 gånger per år och då på sommaren då den står i blom. När blommorna slutat komma minskas vattningen successivt.
Under vilotiden får jorden nästan bli torr mellan vattningarna. På våren ökas vattningen efterhand. Hoyan trivs i både ljus eller halskugga, men mycket ljus ger rikligare blomning. Man bör inte ställa den i direkt solljus eftersom bladen då riskerar att blir brända.
Unga hoyor planteras om varje år i sandblandad jord medan de äldre plantorna trivs att stå trångt så omplantering av dessa kan göras vart tredje eller vart fjärde år. Hoyan angrips sällan av parasiter.
Bra länkar
Svenska Hoya Sällskapet
Sydsvenska Hoyasällskapet
_______________________________________________________________
BYGGVARUHUSET i samarbete med HDF
I vårt Byggvaruhus plockar du lätt ihop de verktyg och maskiner du behöver för att bygga det du vill. Skapa din inköpslista och sök din närmaste byggvaruhandel så kan du börja bygga redan i helgen.