Inredningstrend 2016 - Natur och mörker

Inredningstrend 2016 - Natur och mörker

Även om trenderna inte svänger lika snabbt när det gäller inredning som i modevärlden, sker det förstås förändringar i hur vi inreder våra bostäder. Grå köksinredning, naturinfluenser och upprorisk personlighet är några av 2016 års ledord.

– Våra kök har aldrig varit så individuella som idag, både när det kommer till stil på luckor och val av färger, säger Ola Danielsson, produktchef på Ballingslöv.

Han lovordar den rådande trenden inför 2016 där vi svenskar hellre går vår egen väg, än kopierar grannens kök.

- Köksinredning i trä fortsätter att ta plats, ljusa eller mörka träslag spelar mindre roll. Vill man kombinera olika träslag och deras olika nyanser, exempelvis en mörkare lucka med en bänkskiva i ljusare trä, finns det heller inget rätt eller fel. En spännande nyhet är att möta upp träluckan, speciellt om man har valt bort väggskåp, och placera en träskiva på väggen bakom. Det ger en varm känsla och där träets ådring med rätt belysning, har möjlighet att framträda som ett konstverk. Mycket effektfullt.

Även på Vedum upplever man den personliga trenden fortsatt stark.
– Allt fler människor vågar ta ut svängarna och experimentera med sitt kök, säger Vedums marknadschef Marianne Färlin.

Designen står i centrum utan att vi gör avkall på funktionen.
Trenden att använda naturliga material i köket har också vuxit sig starkare under det senaste året. Sten, trä och glas är alla naturliga material som används i olika utformningar, liksom metall, lera, natursten och linne. Naturmaterialen är omtyckta och kända för att ge en mer levande, tidlös känsla och naturlig harmonisk interiör. Naturliga material hjälper till att skapa den nu rådande naturnära stilen och materialen blir ofta vackrare med tiden.

Men även retrotrenden fortsätter att vara populär. 1950-talets funkiskök med ljusblå luckor, rostfri diskbänk och linoleumgolv, liksom 1930- 1940-talet med sina typiska överfalsade lådfronter och synliga gångjärn har en stor skara köpare. Retroköket är slätt, praktiskt och funktionellt och ett gediget hantverk. Rostfria snäpphandtag och specerier i glasförvaring är populära detaljer som förstärker retrokänslan.

– Vi ser sedan en tid tillbaka ett ökat intresse för matlagning med ånga och sous vide, säger Marcus Björnlund, Category Coordinator Nordic på Electrolux.

Proffskockarna har använt ånga i tjugo år och tillagar det mesta på menyn i ugnen, nu börjar hemmakockar få upp ögonen för detta knep och våra kombivagnar med varmluft och ånga säljer som aldrig förr. Det samma gäller flexibridge-hällar som arbetar med förinställda temperaturer på zonerna som nu integreras mer i konsumentsegmentet.

Design blir också mer och mer avgörande vid val av vitvaror.
- Folk vill ha en genomgående design över alla vitvaror som ska bidra till att skapa rätt atmosfär i hemmet. Tidigare var det prestanda och pris som avgjorde, idag väger designen lika tungt. Färgmässigt i köksinredningen har trenden varit tydlig de senaste åren – från ljusgrått till peppargrått. Inför nästa år kan vi troligen vänta oss ännu mörkare grå nyanser.

Okonventionella designlösningar kompletteras med smarta detaljer som upphöjd diskmaskin i en funktionsvägg. Luckmodell på bilden är Vedums Maja i antracitgrå, ljusblå, mellanblå och mörkblå. Bänkskiva i laminat solid i färgen antracite, blandare Evo i krom, fläkt från Fjäråskupan och vitvaror från Electrolux. Golvet är ett mörkbetsat trägolv och väggarna är målade i kulören NCS S 5000-N. Foto: Vedum.

Miele I somras lanserade Miele världsnyheten ångugn med microfunktion.

Även på väggarna är grått populärt, liksom övriga naturfärger som brunt, beige och svart, samt brända toner, som orange med mycket svärta i. Men 2016 års Color of the year som presenteras i Nordsjös globala trendspaning ”Color Futures”, är ockragul. Ochre Gold är en spännande guldinfluerad kulör, noggrant utvald från en rik palett av gula nyanser, som just nu används överallt i designvärlden. Kulören och materialet syns på alltifrån designmässor till arkitektur, inredning, mode och grafisk design. Och Gold matchas bäst med en kompletterande färgpalett som är dov och svärtad med naturnära kulörer.

– Colour of the year 2016 är en gyllene ton som klarar sig utmärkt ensam, men som också är ett perfekt komplement i många lite djupare och mörkare färgsättningar, säger Per Nimér, Designchef på Nordsjö.

Ockra i kombination med mörka textilier är en stark trend under kommande säsong. Alla textiler är från Bemz.

Colour of the year 2016, Ochre Gold, är en guldinfluerad ockra som återfinns i naturen och kopplar samman rådande trender med historien på ett naturligt sätt. Kulören är stark nog att väcka uppmärksamhet på egen hand, men är också vacker i kombination med andra nyanser som påminner om naturens egen palett. Foto: Nordsjö Idé och design

Men mörker och svärta ställer också höga krav på belysningen.
- I belysningsbranchen kan man generellt säga att LED är den enda ”ljuskällan” som gäller just nu, när belysning ska bytas ut, berättar Sofi Fröberg på Annell.

- LED-armaturerna utvecklas mycket snabbt, de blir bättre och bättre vad gäller både lumenflöde (hur mycket ljus de ger per förbrukad watt) och färgåtergivningsförmåga. Man kan tänka att det är svårt att veta när man ska göra ett utbyte eftersom prestandan ständigt förbättras.

- När det gäller flerbostadshus och trapphus efterfrågar de flesta numera belysning med närvaro/frånvarosensorer som känner av när någon vistas i trapphuset, både av energibesparings- och säkerhets-/trygghetsskäl. Hela den diskussionen om ”intelligent” belysning eller ”smart” belysning som kommunicerar fel t.ex. och kan fjärrstyras är också belysningslösningar i tiden.

Retrotrenden hänger kvar. Kasthall Kasthall har plockat upp ett färgrikt 1960-talsmönster ”Muse” designat av Maja Johansson.

Helt i linje med 2016 års trender är Photowalls fototapet i dova färger med annorlunda naturmotiv. Photowall

Sadolin Sadolins nya kulörkollektion, ”Colour News Inspiration”, är fylld med höstens härligaste kulörer som skapar lugn och harmoni i hemmet. De är dova, mjuka och vänliga.

 Även när det gäller golv är den grå trenden stark. Inför 2016 presenterar Tarketts en ny kollektion av sina retrorutiga vinylgolv, varav en färgställning i grått och vitt.

Text: Susann Engqvist Foto: Bemz, Kasthall, Miele, Nordsjö Idé & Design, Photowall, Sandolin, Tarkett och Vedum

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Inredning

Visa alla
DalaFloda, äkta trägolv

DalaFloda, äkta trägolv

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Årets badrumstrend

Årets badrumstrend

I väntan på våren - plantera i kruka

I väntan på våren - plantera i kruka

Visa alla