AlltomBostad
 

Japansk idéträdgård

Japansk idéträdgård

När man går genom porten till konst- och designhantervkarna Vigrums idéträdgård kommer man till en plats för vila och eftertanke. I gruset finns det runda öar av mossa och stora stenar.

I en japansk trädgård kan man uppleva hur lugnet och stillheten lägrar sig, precis som i Vigrums trädgård. Företaget arbetar med design, konst och hantverk. Här har vilda ytor tämjts, tallar skulpteras och materal använts på nya sätt.
Det var under en resa till Japan som konstnären Tony Abrahamsson insåg att hans filosofi kring skapande har mycket gemensamt med med japanernas förhållande till material och trädgård.
-De arbetar med betong, grus, vatten, trä och växter på ett annat sätt än vi i väster gör. Föremålen som tillverkas har alla ett uttryck som visar både den process som de har varit med om och det material som de är gjorda i. Vi arbetar med metoder som bygger på ögat och handens arbete, detta gör att varje föremål och varje möbel blir unik.

Stenarna uppfattas nästan som berg och mossan som skog och gruset blir till hav med krattans mönster. I den lilla dammen simmar orange och grå karpar och träden kastar skuggor mot väggarna.
- Estetiken är stark utan att vara pedantiskt, förklarar Tony Abrahamsson.

Text: Annika Rådlund Källa: Nordiska Trädgårdar
Foto: Annika Rådlund

Trädens grenar skapar vackra skuggor mot den ljusa marken.

Varje föremål och möbel är unik i Vigrums trädgård.

Väggar gjorda av armeringsnät och strån bildar rum för enskildhet.

Stengångar gör att det är skönt att gå fram till gräsytorna.

Mossa, betong, vatten och gräs skapar spännande kontraster.

 

Vigrum

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår