Jordgubbar är mer populära än hallon och blåbär

Jordgubbar är mer populära än hallon och blåbär

Jordgubbar hör den svenska sommaren till och är också en av de vanligaste arterna som ses i våra trädgårdar. De är rika på C-vitamin och tillsammans med krusbär, svarta vinbär, röda vinbär, hallon och andra bär, är de fantastiska källor för växtrikets naturliga vitaminer och mineraler. Enligt en ny undersökning så tycker svenskarna bäst om jordgubbar, på andra plats kommer hallon. Enligt en amerikansk studie har det visat sig att jordgubbar kan minska risken för cancern i matstrupen.

Den svenska fältodlingen av jordgubbar har funnits sedan 1950-talet och producerar idag mellan 20 till 30 miljoner liter per år. Från början är bären (skenfrukterna) en korsning mellan vilda jordgubbar och smultron. Nu har det visat sig att de inte bara är goda och nyttiga utan att de även kan skydda skydda mot exempelvis strupcancer och andra sjukdomar.
Enligt National Cancer Institute, så diagnostiserades 16 700 nya fall av matstrupscancer under 2009, varav 14 500 människor dog av sjukdomen. Oftast behandlas matstrupscancer med H2-blockerare och protonpumpshämmare (PPI) för att lugna den gastroesofageal refluxsjukdomen (GERD), allt för att förhindra Barretts esofagus, som är en komplikation av GERD där riskerna för matstrupscancer ökar markant. Alla dessa mediciner påverkar och belastar kroppen oerhört mycket och protonpumpshämmare (som minskar produktionen av saltsyra) ger även sämre matsmältning, ökad risk för näringsbrister, större sannolikhet att den osmälta maten skall bilda endotoxiner (gifter) i tarmen med följden att det lätt kan uppstå tarmsjukdomar. Den nya studien visar dock att en så enkel gröda som jordgubbar kan förhindra och minska riskerna för cancern. Resultatet presenterades vid American Association for Cancer Research's (AACR) 2011 års möte som nyligen hölls i Orlando.

Text: Annika Rådlund och Zarah Öberg.
 

 

 

Jordgubbar är en solklar och nyttig favorit som gillas av 96 procent av svenska folket. Hack i häl kommer hallon och blåbär och minst gillas krusbär och svarta vinbär. Nu har det visat sig att jordgubbar inte bara är goda och nyttiga utan att de även kan skydda mot exempelvis strupcancer 

Sämst tycker svenskarna om röda vinbär, krusbär och svarta vinbär.

 

Läs mer om National Cancer Institutes studie här.

Kartläggningen av svenska folkets bärfavoriter har gjorts av undersökningsföretaget  YouGov på Uppdrag av Bärfrämjandet och Svenskt Sigill. Undersökningen är representativ för hela landet och har besvarats av 1015 personer i åldrarna 18-74 år under perioden 13-15 maj 2011. 

 

 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla