Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

I slutet av mars svarade sju av tio i en undersökning från Kantar Sifo att de planerar för en semester på hemmaplan. Tre av tio uppger att lusten att semestra hemma har ökat det senaste året, vilket öppnar upp för ett bra läge för den som funderar på att hyra ut.

- För den som vet med sig att fritidshuset bara kommer användas under några veckor är det guldläge att börja fundera på att hyra ut sitt boende de veckor du inte själv är där - svenskarna hungrar efter torp och stugor just nu. Du kan tjäna mycket pengar - på veckor som stugan egentligen bara står och samlar damm. Du har dessutom rätt att hyra ut ditt boende, och slippa betala skatt, upp till 40 000 kronor, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Blocket Bostad.

Här ger hon sina bästa tips:

När du skriver annonsen - ge mycket information, och var noga med bilder. Få vill “köpa (hyra) grisen i säcken”. Förutom att beskriva boendet, trädgården och vad som ingår - skriv lite om vad som finns att göra i närheten också.

Skriv ett hyresavtal- fyll i vad som ingår och inte ingår i hyran. På Blocket.se finns hyresavtal att fylla i.

Gör en förteckning över inventarier - gör det enkelt för båda parter att checka av.

Samla tips till hyresgästen - ta med vilka sevärdheter, restauranger eller aktiviteter som finns i närheten av ditt fritidsboende. Allt från badställe till fina fiske eller bär/svampställen. Berätta hur olika maskiner, utrustning eller apparater fungerar. I tipsen kan du även vara tydlig med olika regler om vad som gäller för grillning, rökning och husdjur.

Depositionsavgift för städning - om du hyr ut med villkoret att hyresgästen ska slutstäda efter hyrestiden kan du be om en depositionsavgift för att täcka eventuell extrautgift för städning. Det kan även gälla för saker som gått sönder.

Tydlighet kring regler för bokning och avbokning - var tydlig med vilka regler som gäller för bokning och avbokning.

Om du inte själv finns tillgänglig under hyresperioden - se till att det finns en kontaktperson som hyresgästerna kan vända sig till. Ta referenser - är du osäker på hyresvärden kan du alltid be om referenser från tidigare gäster, och vice versa.


Här kan du se priser för uthyrning av fritidshus.

 

Av: Annika Rådlund Källa: Blocket Bostad
Foto: Getty Images

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Ekonomi

Visa alla
Här är det billigast att hyra fritidshus

Här är det billigast att hyra fritidshus

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Visa alla