Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Visst är det svårt att hitta nåt positivt att prata om när coronaviruset drabbar både hälsan och ekonomin. Här har privatekonom Sharon Lavie sammanställt en lista med olika saker som i alla fall underlättar för privatekonomin just nu.

– Nu när mycket av nyhetsrapporteringen är ganska dyster kan det vara svårt att hitta något att glädjas åt. Därför har jag valt att sammanställa en lista med små ekonomiska ljusglimtar, berättar Sharon Lavie privatekonom på Ikano bank.

Bolån/lån
• Amorteringsfritt - Nu finns det uttalad möjlighet att få amorteringsfritt under en period om ekonomin drastiskt har förändrats.

• Bostadsräntor - Bostadsräntor kommer högst troligt inte höjas då inflationen sjunker och flera stödpaket har satts in från Riksbanken bla köp av bostadsobligationer som skulle motverka en eventuell höjning.

• Generellt är de svenska hushållen bättre rustade i dag att klara av sina av sina stora lån även vid stigande boräntor eller arbetslöshet än för några år sedan. Detta visar Finansinspektionens senaste bolånerapport som kom ut i veckan.

• Bortglömda lån/betalskydd - Många glömmer bort att de har tecknat betalskydd eller låneskydd för kreditkort och större lån. Ta kontakt med din kreditgivare och dubbelkolla. Det innebär att om du skulle bli långvarigt sjuk eller arbetslös så betalas dina lån/krediter av försäkringen under en period som annars hade varit ekonomiskt väldigt påfrestande.

Utgifter
• Bensinpriset har inte varit så lågt på länge på vissa håll under 12 kronor /litern för 95 oktanig bensin.

• Elräkningen kommer fortsätta att vara lägre när efterfrågan på el från industrin minskar.

• Mindre utgifter – många arbetar hemifrån och spar in på allt från köplunch, spontanutgifter som jobbresekostnader. Även den uteblivna semestern kan innebära att faktiskt spardepåerna fylls på.

• Nu är läget att se över dina abonnemang, avtal och försäkringar. Passa på att jämföra aktörer och förhandla ner allt från elabonnemanget, mobil och bredband, bil/hem/djurförsäkringen.

• Den inställda resan är inte så rolig att tänka på. Å andra sidan kan det innebära att du har mer att lägga undan till din buffert eller långsiktiga sparande.
 

– Det finns en del ljuglimtar i ekonomin nu menar Sharon Lavie. Foto: Martin Olson

Tips för sparande
• Fortsätter du att månadsspara även under tuffare tider får du väldigt många fler aktier eller aktiefondsandelar för din a pengar. Detta har du med dig sedan när börsen vänder upp och värdet stiger.

• Om du fick skatteåterbäring - betala av dyra lån med hög ränta först, spara till buffert eller fördela månatligt för ditt långsiktiga sparande.

• Vanligt banksparande är en trygghet när börsen rasar, så länge det finns på ett konto med insättningsgaranti för belopp upp till 950 000 kr.

Öka inkomsterna
Har du en hobby du drömt om att få utveckla till något mer seriöst? Kanske kan detta vara tiden du kan testa din idé och få inkomster från dem?

Sälj dina prylar. En storrensning av förråd och garage kan bli en mindre skattgömma med prylar värda tusentals kronor. Du får sälja prylar för 66 666 kronor per år utan att behöva skatta för dem.


 

Av: Annika Rådlund Källa: Sharon Lavie
Foto: Getty Images

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Ekonomi

Visa alla
Här är det billigast att hyra fritidshus

Här är det billigast att hyra fritidshus

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Visa alla