AlltomBostad
 

Linda Schiléns bästa trädgårdstips

Linda Schiléns bästa trädgårdstips

Linda Schilén är trädgårdsmästare, konstnär och föreläsare. Hon syns flitigt i TV4s morgonprogram där hon inspirerar tittarna med kreativa inslag och fiffiga husmorstips. Här delar hon med sig av vilka hennes favoritplantor är och sina bästa tips inför trädgårdssäsongen.

Vad kan du inte vara utan i grönsakslandet?
– Mangold och potatis! De är självständiga och växer så det knakar utan att jag behöver gulla med dem. Dessutom kan de ge skörd om och om igen under hela säsongen.

Vilka är dina tre favoritblommor i perennrabatten?
– Grekvädd som har purpurröda blommor som lyser som knappar och skapar höjd i rabatten. Rosenvial som har ett vildvuxet växtsätt med romantiska blommor. Rödbladig flikrabarb som med sina magnifika blad fyller ut rabatternas tomrum.

Vilket är ditt största misstag du gjort i trädgården?
– Att jag planterat en klematis ”Summer Snow” vid vår uteplats. Den väller in över bord och stolar och skymmer kvällssolen oavsett om jag klipper tillbaks den så dröjer det bara ett par dagar så är den åter igen.

Vilket är ditt bästa hemliga knep?
– Jag delar gladeligen med mig av allt jag lär mig! Till exempel att odla pumpor i komposten. Samtidigt som jag vattnar och gödslar dem så sköter jag också om komposten.

Ditt bästa råd till nybörjaren?
– Fokusera på ett område i taget! Låt trädgården växa fram för var säsong som går. Och, var rädd om träden! Tänk igenom minst tio gånger innan du fäller ett träd! Träd ger skugga, är ljuddämpande och skapar en atmosfär i trädgården.
 

Linda väljer:
STORT PAPEGOJBLAD ”PURPLE PRINCE”
En dekorativ bladväxt som trivs i sol-halvskugga. Tålig marktäckare. Impecta.
– Med sitt intensivt purpurfärgade bladverk tillför den dramatik åt sommarblomsrabatterna och kontrasterar vackert mot all grönska.

SOLROS ”MS MARS”
Graciös solros som blir 80 cm och trivs i sol. Impecta.
– För mig är solrosor sommaren personifierad! Dessa med milt vita och rosa kronblad med gyllenbrun mitt blir som levande konstverk!

BLOMSTERMOROT ”DARA”
Trivs bäst på lucker, sandig och mullrik jord. Tvåårig, men blommar första året om den förodlas. Lord Nelson.
– Blomstermoroten som skiftar i ljuvligt rosa pasteller är som en romantisk blomsteräng som flyttat in i rabatten.
 

Två tips till:
"Fokusera på ett område i taget i trädgården"
"Träd ger skugga, är ljuddämpande och skapar en atmosfär i trädgården" / LInda Schilén

Linda Schilén inspireras av naturen. Det märks i både hennes trädgårdsinspiration och konst.
Foto: Anne-Lie Ryde.Text: Carina Löfgren

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår