AlltomBostad
 

Lyckas med vårplanteringen

Lyckas med vårplanteringen

Victoria Skoglund är träd­gårdsmästare, författare och TV-profil. Här tipsar hon om om sina egna personliga favoriter samt hur du lyckas med dina vårplanteringar. Planteringar med svenskodlade, köldtåliga, charmiga säsongsväxter. 

Victorias tips för att lyckas med vårplanteringen:
Plantera om dina växter när du kommer hem från trädgårdsbutiken  i krukor eller lådor med tillräcklig volym. För bal­konglådor ska du räkna med minst 20x20 cm för att få ett bra resultat. Rejäla planteringskärl gör att du inte behöver vattna så ofta och att växternas rotsystem kan utvecklas väl.

Planteringskärlet ska ha dräneringshål i botten så att överflödigt vatten kan rinna av. Lecakulor eller krukskärvor i botten ger extra bra dränering.

Välj en jord av hög kvali­tet för bästa resultat. Vattna regelbundet med svag näringslösning. Tänk på att krukor, amplar och lådor som står nära husväggen sällan får vatten även om det ösregnar ute.

Välj tåliga växter som klarar någon minusgrad utan att ta skada. Penséer, lökblommor och många perenner klarar kalla temperaturer bra.

Victoria Skoglunds växtval:
Gyllenlack - Erysimum cheiri
Törel - Euphorbia ’Efanthia’
Alunrot - Heuchera ’Black Knight’
Kungsängslilja - Fritillaria meleagris

Victoria Skoglunds vårplantering med alunrot, kungsängslilja, törel, prydnadsgräs, gyllenlack. Foto: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

Törel - Euphorbia ’Efanthia’ Foto:Blomsterfrämjandet/Hörnhems

Vårplantering med alunrot. Foto: Blomsterfrämjandet/Annika Christensen

Gyllenlack och Kungslilja. Foto: Annika Christenssen/Blomsterfrämjandet

De lite högre Gyllenlack blir fina ihop med de lägre penséerna. Foto: Annika Christenssen/Blomsterfrämjandet

Av: Annika Rådlund Källa: Blomsterfrämjandetwww.blomsterframjandet.se

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår