AlltomBostad

”Man ska ha ting man gillar - då blir det bra”

”Man ska ha ting man gillar - då blir det bra”

Inredning är något som succéförfattarna Arne och Carlos brinner för. Alla bilder i boken Julkulor är fotograferade hemma hos dem och alla små änglar, vykort, möbler och porslin är deras egna.
-Man ska ha ting man gillar, då blir det bra. Kanske ska man hålla sig undan minimalismen för det blir inte hemtrevligt, säger Carlos.


–Det är viktigt att det är mysigt och hemtrevligt, och personligt. Mormorsrutor och stickade kulor är fint, tillägger Arne.
Båda två gillar att gå på loppis och fynda.
- Arne är den som kan gå hur länge som helst oavsett väder eller vad de har för saker. Han kan alltid hitta något. Jag tröttnar om jag inte är på rätt humör.
De berättar om deras senaste möbelfynd, som är ett skåp för LP - skivor.
– Det köpte vi i Finland, det är på väg därifrån i en container nu.
Paret hittade vå fantastiska kinesiska skåp i röd lack i Paris, som de inte kunde låta bli att köpa fastän de var dyra.
–En dag kanske man är fattigare då kan man i alla fall se glädjen i tingen, ler Arne.
- Istället för att köpa mycket så är det bättre att spara till det man vill ha, istället för att köpa billigt och byta ofta. Man ska vara så förälskad i det att man vill ha kvar det hela livet, tycker Carlos.
–Gör det levande med ljus och lugnt och kosligt inne. Det är speciellt viktigt i norden att det är trevligt inne. På sommaren är vi ute hela tiden men på hösten går vi i ide.
De berättar att de under lanseringen av boken fått åka både till USA, till flera länder i Europa och till. De fastnade båda för den viktorianska stilen i England.
–Med viktorianskt är det mycket klotter. Fint clutter.

Arne och Carlos berättar att deras fantastiska resa med succéboken Julkulor började med att de 2008 fick i uppdrag att designa något som skulle vara typiskt norskt, för japans mest berömda designhus, Comme de Garcons. Paret designade tröjor, halsdukar och mössor till dem, men skickade även med några julkulor. Ägaren till det japanska företaget lät handstickningsmaskiner i Peru sy upp kulorna och sedan såldes de i deras butiker runtom i världen, för runt 100 euro styck. Något som Arne och Carlos tyckte var helt hutlöst dyrt. 

–Det här är ju för dumt, tänkte vi. Det är så enkelt att sticka och så mysigt. Det är otillgängligt att köpa dem för 100 euro, säger Arne. Därför bestämde de sig för att istället samla sina mönster och ge ut dem i bokform så att fler kan ta del av deras idé om stickade julkulor i med nordiska motiv.
- Nu har vi stickat oss genom Europa. Vi har varit till Holland, Danmark och Tyskland och boken har blivit översatt till åtta språk redan.
Förra hösten hade de fullt upp med att sticka kulor.
–När julen kom så var vi så sliten så vi åkte till Mexiko. Där pyntade vi ett träd och sen var vi till Ohio i USA och signerade böcker.
De berättar att boken fått uppmärksamhet överallt.
–Responsen har varit enorm. Den är en bästsäljare i Norge och den har sålt slut i Holland.
–Det blev även en bästsäljare i USA efter att kungaparet varit där och kung Harald pratade om det så att alla norsk-svenska butiker vill sälja den, berättar Arne.
–Att sticka är hobbyvärldens heroin. Om man en gång har börjat kan man inte sluta, menar Carlos.
De avslöjar att de planerar att göra en bok med påskpynt som ska komma ut på marknaden innan påsk.
–Vi håller på med påskkulor, påskägg och kaniner, allt du inte visste att du behövde säger Arne och ler.

Text: Annika Rådlund Foto: Annika Rådlund och Ragnar Hartvig

- Jag använder sticka 3, det är standard för julkulor, förklarar Carlos.

Arnes idébok är fylld av bilder, spetsar, garnbitar och tygprover.

Satsa på en personlig stil, tycker Arne och Carlos som gärna fyndar heminredning på loppis.

Julen varar ända till påska. Då kommer boken om Arne & Carlos påskpynt.

Vinn boken Julkulor här
Sticka egna julkulor, boken alla pratar om - AoB Bloggen
Jag har träffat Arne och Carlos- AoB Bloggen

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår