AlltomBostad
 

Medelhavskänsla i trädgården

Medelhavskänsla i trädgården

För att skapa Medelhavskänsla i trädgården finns en del tricks att ta till. Enligt Peter Englander, som driver Apotekarns trädgård i Simrishamn och som skrivit två böcker om medelhavsträdgårdar i Sverige, behöver man inte bo i zon noll för att förvandla trädgården till ett toscanskt paradis.

Trädgårdsytan måste inte heller vara stor.
- Det första man gör är att bygga en terrass. Västerläge är bra! För när solen är i söder då jobbar man. I västerläge lite upphöjt nära köket är bra, menar Peter Englander.

Terrakottakrukor och odlingsbäddar är vad som gäller för att förhöja känslan. Krukor fyllda med timjan, basilika och röda pelargoner.
- På Kreta finns inte en enda rabatt, odlar man något där så är det mat. Det odlas i kar eller i kruka. En kritvit mur som ser ut som ett kar i puts eller tegel kan det vara. Men om det inte passar till huset passar det alltid med en häck.  
Muren ger vindskydd och värme.
-  I Italien är det inte konstigt med en mur, men i norrland är det provokativt. Gör som skåningarna gör -  höga häckar. Plank och plantera murgröna framför. Efter några år syns inte planket och då kan man säga att det är en mur bakom...Odla mot muren, ett upphöjt läge där det är varmare. Förverkliga dina drömmar om citron- och olivträd.

Medelhavsväxterna övervintrar oftast inte utomhus i Sverige, men klarar vinterförvaring inomhus om de får ljus.
- Medelhavsträdgården är mycket enklare än en engelsk trädgård där man jobbar med perenner. Har man istället en anspråkslös trädgård, med krukor så behövar man inte rensa rabatter. Det är skönare att sitta på terassen och ta ett glas vin.
Han tycker att man ska se trädgården som en plats för umgänge och njutning. 
- Trädgården är en retreat. 

Text och foto: Annika Rådlund

Bilder ovan:
1. Odla gröna växter mot ett plank som sedan förvandlas till en grön mur.
2. Färgstark keramik och textilier i grönskan. "Lusten driver verket" av Lena Linderholm, Ulla Friberg och Leif Björklund
3. Terakottakrukor och figuriner från Medelhavstorget.se
4. Pelargoner är ett givet inslag för att förhöja Medelhavskänslan.

 

 

Medelhavstorget.se

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår