AlltomBostad
 

Minska risken för getingar i sommar

Minska risken för getingar i sommar

Getingar är viktiga insekter i vår natur, men när för många kan det vara extra jobbigt för att de är rädda för getingar eller allergiska mot deras stick. Men det går att göra en hel del för att minska antalet getingar i din trädgård. Under försommaren kan du göra några enkla insatser som minskar risken för problemen.

Tips från Anticimex:
På våren vaknar getingdrottningen och börjar söka efter en ny boplats. Nu är det dags att hålla utkik efter nya bon. Boet är litet till en början och ser ut som en rund ljusgrå boll.
Leta under utskjutande tak, vid uteplatser eller bodar. Getingar övervintrar aldrig i gamla bon, men om du tidigare har haft getingbon någonstans, titta på samma ställen.
Om du ser en geting som är ute och flyger – följ efter. Förr eller senare återvänder den till sitt bo med föda eller byggmaterial.

Om du hittar ett bo som inte är större än en pingisboll, innehåller det troligen endast getingdrottningen och larver. Då kan du ta bort det själv så länge du inte är allergisk mot getingens stick.

Så här tar du bort ett getingbo:
Välj rätt tidpunkt på dygnet – en mörk kväll är de flesta getingar inne i boet och kvällskylan gör dem slöa.
Bär någon form av skyddande kläder, handskar och ha en mössa på huvudet.
Använd en dammsugare för att suga in boet – på så sätt håller du dig på bra avstånd. Du kan även täcka över boet med en papperspåse och skära ned boet i påsen.
Krossa eller frys sedan boet för att avliva getingar och larver.
Att ta bort ett getingbo måste ske med försiktighet. Senare under sommaren, när boet har blivit större än en pingisboll, kan det vara riskfyllt att försöka ta ned det själv. Ett getingstick kan vara livshotande för personer som är allergiska mot det ämne som getingen sprutar in när den sticker med sin gadd.
 

Tips och råd när du hänger i trädgåden:
Täck över kött och sött när du äter ute.
Locka getingarna med något ännu godare en bit bort från matbordet eller picknickfilten, exempelvis läsk, öl, koncentrerad saft, annan söt vätska eller vårt egna lockämne.
Undvik söta eller starka parfymer.
Drick inte ur en öppnad burk eller mörk flaska som stått ute.
Gå inte barfota utomhus.
Bär inte kläder i starka färger.
Undvik häftiga rörelser när en geting närmar sig - den tror att du vill slåss.

Om getingarna inte utgör någon fara för dig och inte förstör möjligheterna till att sitta ute eller leka i trädgården så kan man låta dem vara. De gör nytta genom att pollinera växter och genom att äta upp skadeinsekter.

När hösten kommer då dör getingarna. Det är endast de honor som lämnat boet och blivit befruktade som övervintrar. Getingarna är som mest besvärande i augusti när getingbona hunnit växa till sig. Om du har stora eller många getingbon i närheten av ditt hem så är det en god idé att beställa sanering.

 

Av: Annika Rådlund Källa och foto: Anticimex

 

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår