Modern klassiker

Fragment

December är traditionernas stora högtid. Alla har vi egna minnen och en egen bild av hur helgdagarna ska firas. Vissa månar om att bevara och föra vidare barndomens jular medan andra gärna anammar nya sätt att fira högtiden på.

Se våra utställningar på alltombostad.se

Växter & blommor Glas, Porslin & Prydnad Hushållsartiklar

Trenden 2009 är att vi går från strikta buketter till frodiga och välfyllda binderier, något som fungerar fint ihop med vår vilja att fylla hemmet med färg och värme inför jul. Klassiska julblommor som amaryllis, julstjärnor och hyacinter får dock alltid plats, men de kan få samsas med mer exotiska blommor i kreativa kombinationer.

Det supertraditionella möter det trendiga på ett lekfullt och inbjudande sätt. Våga gärna använda en klassiker, som julstjärnan, i ny tappning: i en fantasifull ljusstake, en annorlunda adventskalender eller som inslag i en unikt pyntad julgran.

Vitt känns fräscht och modernt går bra ihop med alla andra färger och passar till alla stilar. Vitt är dessutom vinterns och julens färg! Julstjärnor i vitt, beige, sandfärgat och ljusgult ger ett ljust och spatiöst intryck som lättar upp i vintermörkret.

Rött är annars en självklar färg till jul. Trots en traditionell ton kan en solitär amaryllis dekorerad med kottar och band bli årets trendigaste dekoration, gör dina dekorationer personliga!
 

Julfavoriter:


Julstjärna
Julstjärnan är blomman som mest förknippas med julen. Den populära blomman från Mexico finns i olika nyanser av rött, gult, rosa, cremevitt eller blandade färger, men 80 procent av de som säljs är röda. Julstjärnan köps oftast ensam i en kruka, men finns faktiskt också att köpa som snittblomma att ha i en vas, en annorlunda och kul lösning, som dock blir mindre hållbar. Julstjärnan vill stå ljust. Kalldrag och för mycket vatten gör att den tappar bladen. Låt jorden torka upp mellan vattningarna.

Hyacint
Hyacinten är nummer två på popularitetslistan till jul och dess doft förknippas för många med jul på samma sätt som glöggen. Hyacinten, som fått sitt namn efter en vacker yngling i den grekiska mytologin, doftar olika mycket - en del har en mycket svag doft medan andra kan ta över hela rummet. Fråga din florist hur starkt hyacinten kommer att dofta när den slår ut om du eller blommans mottagare är känslig. Hyacint i kruka bör vattnas sparsamt men regelbundet så att inte jorden torkar ut.

Amaryllis
Amaryllisen, sedan mycket lång tid älskad och omskriven av klassiska poeter, har en bronsplats på jultopplistan och blir alltmer populär. Vi är mest vana att se denna ståtliga blomma som en lökväxt planterad i en kruka. Det allra trendigaste just nu är dock att köpa amaryllis som snittblomma, ensam eller tillsammans med andra blommor i en bukett eller dekoration. Den är mycket hållbar och tålig- det går faktiskt utmärkt att hänga amaryllisen upp och ned i ett snöre och använda stjälken som vas!

Den lyxigt stora och hållbara amaryllisen finns i många olika färger och former - från den klassiska stora röda till tvåfärgade med spindelliknande, spretiga blommor. En planterad amaryllis som köpts knoppig ska placeras ljust och vattnas sparsamt. Som snittblomma har den samma hållbarhet som när den sitter kvar på löken.

Text: Mumlan Nyhlin. Foto: Stars for Europe och Interflora. Fakta: Interflora och Odla.nu.


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Trädgård

Visa alla
Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla