AlltomBostad
 

Nio inspirerande balkonger

Nio inspirerande balkonger

Tigrar på balkongen, gamla sockerlådor eller en camping i miniatyrformat? På mässan Nordiska trädgårdar visades det upp nio olika smarta och kreativa lösningar för balkongen.

Årets balkonger är en återkommande publikfavorit på Nordiska Trädgårdar på Stockholmsmässan där besökarna kan inspireras och sedan rösta på sin favorit. Balkongerna har olika teman och det fanns både små träd, blommande perenner och närodlade grönsaker.

Linda Schilén, trädgårdsmästare och ledare för Blomlabbet på Nordiska Trädgårdar, följer odlings- och växttrenderna:
– Intresset för balkonger har varit en trend länge och allt tyder på att intresset fortsätter att växa.

Hon menar att odlingsmöjligheterna på liten yta utvecklas ständigt.

– Det har kommit nya intressanta lösningar för alla som vill odla på balkongen. Man kan exempelvis odla i smartare odlingskärl som hydroponiskt, det vill säga att odla i vatten, vilket gör att man kan skörda sina grönsaker lättare och oftare. Att odla på balkong i staden är dessutom klimatsmart.

– Populärt är också miniväxthusen som många har fått upp ögonen för. Dels de som monteras på pallkragar men också dekorativa drivhus som ger möjligheter att odla på en blåsig balkong.

Tänk kreativt och ta vara på möjligheterna, råder hon.

 

”Trädgård för alla - Härodlat, närodlat och återbrukat”
Kreatör: Jeanette Söderlund
Beskrivning av balkongen: "För många känns drömmen om en egen trädgård långt bort att förverkliga. – Inte alls, säger vi! Den som har en balkong har alla möjligheter att skapa en liten trädgård, endast fantasin sätter gränsen. Med vårt bidrag vill vi visa hur alla, oavsett ekonomisk status, kan nyttja den yta man har och med enkla medel skapa en fantastisk trädgård. En plats för kreativitet, umgänge och återhämtning. Med fokus på odling och miljösmarta materialval jobbar vi på höjden och bredden och vi använder växter som är anpassade till ett föränderligt nordiskt klimat. Vi bjuder in Det vilda och kontrollerade på vår avgränsade yta."

”Undergrowth – I samarbete med Naturen”
Kreatör: Maria Svennbeck/Pim Bendt
Beskrivning av balkongen: "En balkong i kreativt samspel med naturen där vi får återkoppla och koppla av. Här hämtar vi kraft och inspiration till förändring. Våra hjärtan börjar bulta grönt. Gränser suddas ut. Vi inspireras av skandinavisk flora och vad vår närmiljö har att ge efter säsong. I stort och smått. Naturliga material behandlas med traditionella och miljövänliga metoder. Skapandet accentuerar växternas gång. En gränslös balkong."

”Just pleasure”
Kreatör: Annika Olstedt
Beskrivning av balkongen: "Med tåliga små träd, buskar och perenner får du en balkong att njuta av under en lång tid av året. Grönt och lummigt och minimalt med skötsel. Belysning ger en extra dimension - med ljus och växter bildas vackra tavlor i dina fönster att njuta av när du är inne, och lockar till att sitta ute länge på kvällen och bara mysa. Just for pleasure."

”Evas Trädgårdscafé”
Kreatör: Eva Forsberg
Beskrivning av balkongen: "Jag vill gestalta mitt sommarparadis genom Evas Trädgårdscafé. En plats att njuta i, stor som liten, gammal som ung."

”Älskling, kan vi inte åka till Italien?”
Kreatör: Niclas Bernehagen
Beskrivning av balkongen: "Alla kanske inte har råd, tid eller möjlighet att åka till Italien. Låt oss då istället ta med Italien hem till balkongen, här på hemmaplan i Sverige."

"Pandora"
Kreatör: Linda Ettehag och Gabrielle Ettehag
Beskrivning av balkongen: "Nyfikenheten på det ovanliga och annorlunda kombineras med det ursprungliga behovet av att odla sina egna grönsaker. Drömmen och tekniken går hand i hand."

”Häxans Årstider”
Kreatör: Hella Nathorst-Böös
Beskrivning av balkongen: "Häxan använder de magiskt välgörande krafterna från växter i både trädgård och vildmark, året runt."

”Ser du mig!?”
Kreatör: Ann-Kristin Svanberg/Christian Quaglia
Beskrivning av balkongen: "En plats för njutning och gemenskap, allt skapat med ett lekfullt sinne som är mycket vilt och ytterst kontrollerat! Välkomna!"

”I Hildegards trädgård”
Kreatör: Annika Norin, Viriditas i Gävle
Beskrivning av balkongen: "I Hildegards trädgård och hus spirar grönkraften. Här odlar, tillreder och använder jag den kunskap som Hildegard von Bingen tecknade ner redan på 1100-talet. En Helhetslära och palett att använda i vår tid. På min balkong träffas min "Hildegard-grupp" regelbundet för att tillsamman lära oss mer. Här planerar vi kommande äventyr i trädgården, i köket och på resor. Det är förväntan i luften! Snart kommer dom!"


Text och foto: Annika Rådlund

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår