AlltomBostad
 

Njut av ett naturskönt SPA

Njut av ett naturskönt SPA

Med ett utomhus spa går det att njuta av bad under bar himmel året om. Det som behövs är en plan yta, elanslutning och vatten från trädgårdsslangen.

Med ett utomhus spa går det att ta ett varmt bad under en glimmande stjärnhimmel på vintern. Det finns en mängd olika varianter att välja mellan, som passar bad under alla årstider.
– I Sverige gäller det att man skaffar ett kar som klarar de nordiska klimatförhållandena. Vi har väldigt stora temperaturskillnader här, därför måste man ha ett kar som klarar det, förklarar Morris Larsson från Victory Spa.
Placeringen av badet är viktigt.
- Det ska vara tillgängligt och inte för långt från huset så att det används året om, tycker Magnus Holgersson från Folkpool. Ytan där det ska stå ska vara hård och plan och klara belastningen. Ett trädäck eller marksten kan vara bra underlag.
– . Jag grävde ett hål i gräsmattan, täckte med täckduk och sand och slutligen singel på det. Sedan mätte jag med ett vattenlod att det var riktigt rakt innan jag placerade karet där, berättar Morris Larsson.

Det går att sköta alla förberedelser och underhåll själv men elinstallationen måste ske av en elmontör.
- Det behövs ett proffs till trefas dragningen in till spat, sen sköter man allt själv, fortsätter Morris Larsson.
Vattnet måste bytas och filtren rengöras några gånger per år,
- På ett ute spa ska vattnet bytas två gånger per år, ungefär. De flesta har inbyggda reningsverk men filtren måste tas ut för att rengöras då och då. Sen finns det sandfilter på de större poolerna och då kör man en backspolning för att göra rent filtret när man byter vatten. Filtren håller vanligtvis länge om de rengörs ordentligt.
- Man kan köpa ett nytt vartannat år om man gör rent dem varannan var tredje vecka. Ett nytt kostar cirka 700 kronor, berättar Johnny Nyström från Per Kvadrat.
Han menar att den stora investeringen är köpet och att underhållet och driften är relativt billig.
- Vi brukar säga att det kostar cirka 350 kronor i månaden om man har ett bad för 4-6 personer och badar tre gånger i veckan. På marknaden finns massor av olika modeller i olika storlekar och prisklasser.
- Fundera om den ska vara mer socialt utformad för att flera ska kunna bada eller om ergonomiska säten och massagen är det viktigaste, tycker Magnus Holgersson.
- En huvudgrej är att bestämma vilken budget man har. De finns i priser från 50 000 till 200 000 kronor. Det är viktigt att välja en väl etablerad leverantör som finns kvar i framtiden med service och reservdelar, menar Magnus Holgersson.
Johnny Nyström är av samma åsikt:
- Det är som att köpa en bil. Det viktiga är att välja ett spa som det finns service och reservdelar till. Se vad det finns för garantier på det tekniska systemet, det ska fungera och inte släppa färg.
Hans bästa tips är att satsa på ett underhållsfritt material.
- Man skaffar ett spa för att det är bekvämt och skönt och då ska man välja ett material som inte behöver slipas och målas. Det ska vara lättskött.

Text: Annika Rådlund

 

Ett eget spabad är alltid tillgängligt för avkoppling.
Sarena Bay från Dimension One Spas har vandrande massage och höjdinställbara nackkuddar med inbyggda massage strålar. Folkpool. Foto:Tobias Hildorzon

Välj ett spa bad där hela familjen får plats. Rose från Victory Spa har fem sittplatser och en liggplats. Volym 2200 L och en överfyllnadstank på 540 L, storlek 337 X 235.

Med ett väl isolerat spa bad går det att njuta av varma bad året rund.
Crown II / Impulse DP från Nordic Hot Tubs, Folkpool. Foto: Michael Linderlöf

Sumatra Spa från Victory Spa.

 

Förberedelser, installation och skötsel:

Välj en bra plats
Placera badet nära huset. Det blir mer lättillgängligt och gör att det blir mer spontana bad.

Installation
Badet levereras som en komplett, färdig enhet och är enkelt att installera. En behörig elektriker ska ansluta el. Vatten kan fyllas med trädgårdsslangen.

Underlag
Badet ska placeras på en plan, hårdgjord yta som klarar badets belastning. Vid placering på gräsmattan: Gräv 1-2 decimeter och fyll upp med krossad singel som planas ut och packas hårt. Lägg en markisolering i polystyren på singelbädden. Det är ett enkelt och billigt sätt att få extra isolering mot marken och bra skydd för badet. Baden kan även byggas in i ett trädäck. Genom att bygga in badet till halva höjden blir insteget lättare och behöver ingen trappa till badet. Tänk på att maskinrumsluckan ska vara åtkomlig.

Skötsel
Desinficera med en matsked klor efter varje bad. Filtret bör tas ut och tvättas en gång per månad. Allt vatten bör bytas ut två till fyra gånger per år om badet används en till tre gånger i veckan.

Modell
Vad är viktigt? Bästa massage och komfort eller mest för avkopplande samvaro. Provsitt badet och kolla att det finns säten med rätt sittdjup.

Pris och leverantör Bestäm budget och jämför flera leverantörer. Välj en som är etablerad som kan erbjuda lokal service och reservdelar i framtiden.

Källa: Folkpool

Victory Spa
Folkpool

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår