Odla din egen potatis

PotatisplantaTitta lite extra på etiketten på sättpotatisen. Sen eller tidig? Fast eller mjölig? Sätt gärna flera olika sorter, så har du potatis från midsommar till sena hösten. Se också till att potatisen trivs. Den vill ha bra jord och lagom med vatten. Samt god omvårdnad.


Att kunna gräva upp den första potatisen hör till försommarens höjdpunkter för alla som är lyckliga ägare till ett potatisland. Sedan är det bara att fortsätta att sätta spaden i jorden och njuta av egen skörd till långt in på hösten. Men det gäller att sköta sitt potatisland. Det behöver gödslas, luckras och rensas. Potatisen ska vara av rätt sort. Och den ska kupas och vattnas.

Välj både tidig och sen potatis

Kanske har du en favorit, till exempel Maria eller Minerva, som brukar kunna skördas redan till midsommar. Men prova gärna också senare sorter. Då kan du skörda till långt fram på hösten. Etiketten på påsen ger klart besked.

En påse sättpotatis på 5 kg kräver ett potatisland på cirka 25 m2. Men gå gärna ihop med grannarna och dela på flera olika sorter.

Bra tidiga sorter: Minerva, Rocket, Maria och nykomlingarna Sprint och Premiere..
Bra medeltidiga sorter: Pentland, Javelin och Ukama.
Bra sena sorter: King Edward, Matilda, Rosamunda och Asterix.

Mjölig som Matilda eller fast som Asterix?

Vill du ha en mjölig potatis som passar till potatismos eller en fast sort till potatissalladen? Etiketten ger också här klart besked.
Bra mjöliga sorter: King Edward, Early Puritan, Rosamunda och Matilda.
Bra fasta sorter: Maria, Minerva, Ukama och Asterix.

Förgro midsommarpotatisen

Midsommarpotatisen behöver ofta lite extra skjuts för att kunna bli färdig i tid. Förgro den därför i en papplåda eller i äggkartonger och ställ ljust och i rumstemperatur, dock inte i solljus. När groddarna är ungefär en halv centimeter, vilket brukar ta cirka tre veckor, är det dags att sätta ut potatisen. Däremot behöver du inte förgro potatis som ska skördas senare under sommar eller höst.

Gödsla och luckra jorden

Medan potatisen är på groning hinner du bearbeta jorden. Gräv om jorden till ett par decimeters djup, grundgödsla och blanda gärna i lite kompost, barkmull eller sand om jorden består av mycket lera. För att potatisen ska trivas ska jordtemperaturen vara minst 8 grader.

Sätt i rader

Sedan är det dags att sätta potatisen. Sätt den i fåror med cirka 60 cm avstånd mellan fårorna och på ungefär 30 cm mellanrum. Var försiktig med groddarna så att de inte bryts. Sätt kronändan (den som har flest groddar) uppåt. Täck med 5 cm jord. Vattna gärna regelbundet om vädret är varmt och torrt, ända tills potatisen börjar blomma. Om du har satt olika sorter, markera med små skyltar.

Kupa och rensa ogräs

När blasten blivit en dryg decimeter hög är det dags att kupa upp jord runt plantorna (men inte så högt att bladen täcks). Annars finns det risk att potatisarna grönfärgas av ljuset och därmed blir oätliga. Om det är kallt, täck med en täckduk. Passa också på att rensa bort ogräs som annars stjäl näring från potatisen.

Börja skörda en vecka efter blomningen

En vecka efter blomningen brukar vara lagom att sätta spaden i jorden och plocka upp de första små knölarna. Det finns dock potatis som aldrig blommar, till exempel Minerva. Gräv försiktigt så att inte groddarna skadas. Eller krafsa fram de små potatisarna med händerna.

Se till att sättpotatisen är kontrollerad

Potatis är känslig för en rad sjukdomar, till exempel skorv, rost och bladmögel. Köp därför bara kontrollerad sättpotatis. På påsen finns en plombering som visar att potatisen är godkänd av Statens Utsädeskontroll.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla