Odla egna kryddor

Bricka med tre krukor med kryddorAtt odla egna örtkryddor är både enkelt och tacksamt. Förkultivera på fönsterbänken och plantera sedan ut i rabatten. Bäst trivs de i mager jord på en solig och skyddad plats.


När vårsolen börjar lysa är det dags att så sommarens kryddgrönska och låta den gro i ett ljust fönster. När sedan risken för nattfrost är över, planterar man ut de små plantorna i en solig vrå i trädgården. Om inte vintern varit alltför sträng tittar många av dem fram igen nästa vår.

Läs på fröpåsen

Tänk först ut vilka kryddor du har användning för. Fröpåsen ger ofta bra tips. Där finns också så- och odlingsråd.

Förkultivera i vårsolen

I början av mars är det tid att börja förkultivera plantorna. Jorden är viktig. Den ska vara lätt och lucker så att fröna kan gro. Så fröna ovanpå jorden och spraya med vatten. Trä gärna en plastpåse, som du först gjort några "lufthål" i, över krukan. Håll jorden lagom fuktig. Lufta om det blir för mycket kondens.

Små krukor kräver mindre plats

Till att börja med räcker det med små krukor. För dig som har ont om plats kan ett minidrivhus vara ett alternativ. Finns att köpa på plantskolor. Men tänk på att fröna måste planteras om i större och mer utrymmeskrävande krukor, när de vuxit till sig.

Kryddor trivs i mager jord

Om jorden är fet, blanda upp den med sand. Då blir kryddorna mer aromatiska. Var också sparsam med gödsel. En gång vart tredje år är lagom att gödsla jorden.

Ät färska eller torkade

Färska örtkryddor är i regel mer aromatiska än torkade. Men torka gärna för vinterns behov. De flesta örtkryddor går att torka. Skörda när de är som bäst, häng upp dem på tork i buketter och förvara sedan torrt.

Det finns en mängd olika örtkryddor som du kan odla själv. Här är några:


Basilika - aromatisk och känslig

Basilika har en aromatisk doft och smak. Förutom "vanlig basilika" finns till exempel helig basilika, rödbladig basilika och flera småbladiga sorter. Den rödbladiga, exempelvis, har en något starkare smak. Bör helst ätas färsk istället för torkad.
Odling och skörd: Är känslig för kyla och blåst. Odla därför gärna i kruka som tas in vid behov. När du skördar, knipsa toppskott. Då växer det ut två skott på samma ställe och plantan blir med tiden tät och fin. Gäller speciellt de småbladiga sorterna. Basilika är ettårig.
Passar till: Italiensk mat, till exempel tomatsallad, tomatsåser och pesto.

Oregano piffar upp pizza och pasta

Oregano är inte bara en god kryddväxt. Den är med sina rosa blommor också en fin prydnadsväxt, som gärna drar till sig bin.
Odling och skörd: Växer bäst i soligt läge och övervintrar utomhus om det inte är för kallt. Skörda bladen efter hand, fram till blomningen. Torkad oregano är något starkare i smaken än den färska, medan den färska är mer aromatisk.
Passar till: Pizza, pasta och tomatsås.

Salvia blir stor som en buske

Salvian är med sina blå blommor en prydnad för kryddlandet. Efter ett par år kan den bli stor som en mindre buske.
Odling och skörd: Skörda efter hand. Täck plantan på vintern och beskär på våren, så kommer den tillbaka åtminstone två eller tre år. Bladen kan också torkas.
Passar till: Vilträtter och fet mat.

Citronmeliss - ätlig dekoration

Citronmelissen doftar gott och drar gärna till sig bin.
Odling och skörd: När den har rotat sig sköter den sig nästan själv. Skörda efter hand. Övervintrar utomhus men behöver bytas ut efter ett par år. Toppa gärna plantan så att den förgrenar sig.
Passar till: Ätlig dekoration på färska jordgubbar och andra efterrätter. God, syrlig smakbrytning i sallader, soppor och såser.

Timjan - inte bara till ärtsoppan

Timjan hör till de mest användbara kryddväxterna.
Odling och skörd: Trivs i soligt läge och brukar övervintra under milda vintrar. Skörda helst kvistarna före blomningen.
Passar till: Ärtsoppa samt tomat- och osträtter, fisk och örtsåser.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla