Odla i kruka

Plantering i kruka

Blommor, kryddor, potatis, sallad, rödbetor och trädgårdslandets alla andra läckerheter kan du odla i krukor. Ta fram spade, jord, kruka och sätt igång


Blommor i kruka

  1. Börja med att välja ut vilken eller vilka växter du vill ha i krukan. Tänk på att inte kombinera växter med alltför olika skötselråd. Starkväxande växter konkurrerar lätt ut svagväxande sorter. Du bör inte heller plantera växter som behöver regelbunden vattning med växter som behöver torka ut mellan vattningarna.

    Välj ut en stor kruka som du vill plantera i. Fördelen med en stor kruka är att du inte behöver vattna den lika ofta som en liten. I en stor kruka ryms dessutom mer jord, vilket växterna behöver för att trivas hela sommaren. Välj en kruka med ett ordentligt dräneringshål i botten.
    Vill du plantera flera blommor i samma kruka kan du sätta dem ganska tätt så blir krukan fin på en gång. Skulle någon av växterna tyna bort är det inget att oroa sig för, de andra fyller snart ut.

  2. Krukan får bättre dränering om du placerar lecakulor, grus eller krukskärvor i botten. Utsätts krukan för regn är det extra viktigt att ha en bra dränering så att växterna inte dränks.

  3. Häll i jorden i krukan och släta till utan att trycka ihop. Det blir lättare att plantera växterna om jorden inte är packad. Krukan ska fyllas ända upp till kanten innan du slätar till.

  4. Ta ur växterna ur plastkrukorna. För att göra det lättare kan du pilla bort rötter som växt ut ur krukan.

  5. Doppa jordklumpen i vatten så att den blir riktigt blöt innan du sätter ner den i jorden.

  6. Gräv ett litet hål för plantan och sätt ner den. Ska du kombinera flera växter är det finast om du placerar de låga växterna närmast kanten så att dessa inte försvinner bakom de större växterna.

Grönsaker i kruka

Det är inte bara blommor som kan odlas i krukor. Grönsaker och kryddor går precis lika bra. Skörden blir förstås inte lika stor som i landet men grönsakerna är dekorativa och krukodling passar särskilt bra för dig med balkong eller liten trädgård. Att odla grönsaker i kruka skiljer sig inte mycket från att odla blommor, men det är en del extra saker som du bör tänka på.

Lägg en näve hönsgödsel i botten ovanpå gruset, lecakulorna eller krukskärvorna. Efter fyra veckor kan du börja vattna med flytande gödsel en gång i veckan. Hönsgödsel upplöst i vatten, nässelvatten eller utspädd urin (1 dl urin per 10 dl vatten) går bra att använda. Spar lite avklippt gräs från gräsklippningen och lägg på jorden. Det innehåller mycket näring och håller jorden fuktig.

Var noga med vattningen. Jorden får varken vara plaskblöt eller torr utan jämnt fuktig. Soliga dagar dricker växterna extra mycket vatten.

Du behöver förstås inte odla grönsakerna i just krukor. Galvaniserade hinkar, trälådor eller tunnor går lika bra.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla