Orangeri - rum för växter och umgänge

Orangeri - rum för växter och umgänge

Ett orangeri ger dig möjlighet att odla exotiska växter året runt, där trivs även de växter som vanligtvis inte trivs i det nordiska klimatet. Det blir en fin plats både för att övervintra växter och för att skapa en oas för umgänge med familj och vänner.

Under sommaren kan oliv-, citron- , myrten-, och fikonträd flytta ut i trädgården och orangeriet kan möbleras upp för middagar och kanske lite tomatodling.

- Orangerier blir mer och mer populärt, många vill ha isolerade så att de kan användas även på vintern med uppvärmning av vedkamin, infravärme, värmefläkt eller golvvärme. Många gillar modellerna i gammal stil med lite spetsigare takvinkel, berättar Ulf Secher på Classicum Växthus AB.

Orangerierna uppkom någon gång under 1600-talet för att övervintra citrusväxter, eftersom växterna blivit populära vid europeiska slott och herresäten. Namnet orangeri kommer från det franska ordet för apelsin, orange.

- Orangeri är ett uppvärmt växthus för övervintring av prydnadsväxter som inte tål hårt vinterklimat i det fria. Det är perfekt även för pelargoner om man har en stor samling. Vanligtvis ser man citrusträd, myrten och fikon i orangerier, dessa växter har vi inte i den svenska odlingen, förklarar Malin Hidesäter från Blomsterfrämjandet.

- När man ska möblera det så beror det lite grann på hur stort det är. Om man har plats så är ett stort plankbord för sex personer bra, men bänkar på båda sidor till, de kan man ha sköna dynor på. Bänkarna kan sedan användas till att förvara växterna på under vintern. Då kan man ställa dem längst väggarna och ovanpå varann. Har man mer plats kan man kan även ha korgstolar eller rottingfåtöljer att sitta i, säger stylist Tone Rörseth.

Hon tycker att möbleringen ska vara praktisk.
- Odlingsbord med lådfack och hyllor ovanför är alltid bra. Jag gillar mobila system som man kan förändra efter behov. Om man till exempel ska förodla så behövs mycket plats för då blir det många små krukor i olika varianter som det ska finnas yta till. Långa plankor efter väggarna som hyllor kan vara en lösning.

För extra mysfaktor rekommenderar Tone Rörseth att jobba med belysningen.
- Ljusslingor gör att de är mysigt även på kvällen. Man kan även ha sladdar med glödlampor som hänger rakt ner, lite industridesignstil. Man kan även hänga en stor gren över matbordet , som man drar en ljusslinga runt eller snurra glödlampssladdar runt och hänga ner ett par stycken i olika höjd, för att skapa dynamik. Om man vill ha belysning lite mer spritt så kan man hänga ljusslingor från hörn till hörn.
På golvet rekommenderar hon bastmattor eller trasmattor i naturfärger för att ge en lugn bas.
- Det passar till den här dova industri- och växttrenden.

Text: Annika Rådlund  Foto: Annika Rådlund, Grönsta, Classic Orangeries, Sweden Greenhouse och Willab Garden.

Ett orangeri är namnet på ett uppvärmt växthus som kan användas till att övervintra både träd och andra växter som inte tål kyliga vintrar. Detta är byggt som snedtak endast med en taksida mot befintlig byggnad. Foto: Grönsta

Växthus/orangeri på Katrinetorps herrgård i Malmö och ett växthus/orangeri med pulpettak. Foto: Sweden Greenhouse

Orangeriet vid Fredriksborgs fästning. Foto: Annika Rådlund

 

I ett större orangeri blir det gott om plats för umgänge då växterna flyttat ut på sommaren. Foto: Classic Orangeries

Även ett litet orangeri fyller sin funktion. Här blir det en skön plats före och efter badet och plats för ett antal växter under vintern. Foto: Willab Garden


Blomsterfrämjandet

Classic Orangeries
Grönsta
Sweden 
Tone Rörseth design
Willab Garden

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla