Planera för blomning ända till i november

Planera för blomning ända till i november

Hannu Sarenström, författare, föreläsare, TV-profil och matkreatör. För några år sedan flyttade han till en gård på ön Langeland i Danmark. Där rymmer hans generösa köksträdgård mängder av grönsaker och blommor.

Hannu Sarenström vet hur man anlägger en magisk trädgård. 

Vad kan du inte vara utan i grönsakslandet?
– Bladpersilja, vaxbönor, grönkål, sallat och färskpotatis. Min potatisfavorit är ”Casablanca”.

Vilka är dina tre favoritblommor i perennrabatten?
– Kantnepeta ”Six Hills Giant”, högväxt sort med himmelsblå blommor. Kransveronika, en högrest perenn med nötfärgade fröställningar, fin ihop med tuvrör. Oktoberstormhatt ”Arendsii” ger blå blommor i oktober–november, fin ihop med rosa luktaster.

Vilket är ditt största misstag du gjort i trädgården?
– I min trädgårdsungdom ville jag ha allt och planterade allt, dessvärre för många träd sm blev alldeles för stora. Inget är så tråkigt som att såga ner en halvvuxen magnolia eller valnöt.

Vilket är ditt bästa hemliga knep?
– Jag sparar mycket tid genom att direktkompostera. Antingen gräver jag ner allt organiskt material i rabatten eller döljer det bakom perenner eller under buskar. Perenner klipper jag ner och låter multna på plats. Det berikar både mikrolivet och jorden.

Ditt bästa råd till nybörjaren?
– Läs på om förökning av växter genom frö och delning av perenner. Det finns mycket pengar att spara om man ger den lite tid och lägger upp en plan för sin framtida trädgård. Men tänk på att inte lita på allt som står på nätet. Glöm inte att det ska blomma efter midsommar till långt in i november!
 

Hannu väljer några favoriter:


SVARTKÅL BRASSICA F1 ”YUROK”
En snabbväxande kompakt och köldtålig svartkål för dig som inte har stora ytor. Impecta.
– Jag odlar svart- och grönkål för vinterns vitaminbehov. Låt plantorna stå kvar till våren och skörda späda blomskott. Fräs kålen hastigt i olivolja eller ät dem råa i en sallad.

SOMMARLJUS
Praktfulla plantor som blir vackrare in på hösten. Höjd: 100–120 cm. Ekologiskt frö. Lindbloms fröer.
– Fin till sommarens krukor på trappor och terrasser, givetvis även i rabatterna. Detta är det vackraste av det vackra, små skira vita blommor till hela långa sommaren!

KORNVALLMO ”PANDORA”
Unik vallmo vars färg förändras under säsongen. Trivs i sol-halvskugga. Höjd: 40-60 cm. Rara växter. – Jag sår kornvallmo i köksträdgården, det är trevligt när blommorna sticker upp ur kål och sallater. Låt fröställningarna vara kvar så får du nya blommor nästa år igen.

Kärnvallmo Pandora.



Kom ihåg att växter trivs bästa i vissa växtzoner, så det är bra att ta reda på vilka växter som trivs i just ditt område.



Text: Carina Löfgren

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla