AlltomBostad
 

Så får du fina pelargoner i sommar

Så får du fina pelargoner i sommar

Julita gårds trädgårdsmästare Susanne Yderbo har lång erfarenhet av pelargonskötsel. Här delar hon med sig av sina bästa pelargontips.

– Just nu är det full fart i växthuset där vi jobbar med att toppa och ta sticklingar av våra moderplantor. Här på Julita gård finns en unik samling äldre pelargoner och vildpelargoner. Ett exempel på en sort som inte finns att köpa i en vanlig handelsträdgård är Pelargonium lanceolatum, som saknar svenskt namn. Den har matt grågröna blad och vita eller gräddvita blommor där de övre kronbladen har en vinröd fläck.

Man förstår att hon är en inbiten pelargonälskare. Här delar hon med sig av sina bästa skötseltips för att få välmående och blommande plantor.

Susannes fem bästa pelargontips:
1. Toppa nya skott emellanåt så får du en fin, kompakt och buskig planta.
2. Vattna med flytande pelargonnäring en gång i veckan. Låt jorden torka upp mellan vattningarna.
3. Föröka din pelargon genom att skära av ett cirka 10 cm toppskott med 4–5 blad precis ovanför ett blad. Ta bort de nedersta bladen så att 2–3 st sitter kvar. Stick ner delen utan blad i en liten kruka. Packa inte jorden för hårt. Placera på varm plats men undvik söderfönster. Håll jorden jämnt fuktig i ca 8 veckor då den hunnit rota sig.
4. Vinterförvara din pelargon ljust och svalt. Vattna sparsamt november till februari. Rumstemperatur fungerar också men vattna då lite oftare, var 10:e–14:e dag.
5. Klipp ner pelargonen till cirka 1/3 i slutet av februari. Plantera om i samma eller något större kruka. Vänta en månad innan du ger näring.Av: Annika Rådlund Källa: Julita Gård
Foto: Peter Segemark Nordiska museet

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår