AlltomBostad
 

Så grillar du säkert i sommar

Så grillar du säkert i sommar

Äntligen är det sommar och det grillas för fullt på uteplatser, i trädgårdar och på balkonger. Tyvärr är olyckan framme ibland - grillning leda till både gräsbränder och eldsvådor i byggnader. Brandskyddsföreningen delar därför med sig av sina fem bästa tips för en säker grillsommar - dela gärna tipsen till dina vänner.

1. Kontrollera om du får grilla
Vid eldningsförbud får du inte använda engångsgrill, bara din egen grill eller iordningställda grillplatser. Information om eventuellt eldningsförbud hittar du på din kommuns hemsida.

2. Välj en säker plats
Ställ grillen på ett underlag som inte kan brinna, långt ifrån husväggar, barn och lekande hundar. Du som använder engångsgrill, se till att den inte kan blåsa i väg. Grilla aldrig på en inglasad balkong, det kan leda till kolmonoxidförgiftning. Om fastighetsägaren tillåter grillning på balkongen, använd elgrill.

3. Använd rätt material
Elda med grillkol eller briketter. Om du använder gasolgrill, följ tillverkarens anvisningar.

4. Minska riskerna
Använd ingen annan brandfarlig vätska än tändvätska. T-sprit kan vara direkt livsfarligt då ångorna i flaskan kan explodera. Om du eldar gasol, se till att flaskan står upp och att den inte är placerad under grillen. Och framför allt: Lämna aldrig grillen utan bevakning.

5. Avsluta säkert
Många bränder uppstår efter avslutad grillning. Glöd kan finnas kvar i upp till ett dygn – se till att kolen känns kall, och ta hand om den på ett säkert sätt. Om du använder engångsgrill: låt kolen brinna ut, dränk den i minst en liter vatten och släng den inte i soporna.'Av: Annika Rådlund Källa: Brandskyddsföreningen
Foto: Brandskyddsföreningen och Annika Rådlund

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår