AlltomBostad

Så planerar du utomhusbelysningen

Så planerar du utomhusbelysningen

Ljuset är till för att vi ska se, men också för att skapa miljö, stämning och trygghet. Hur ser din trädgård ut? Vilka områden bör belysas och vart kan det vara mörkt. Hela effekten ligger i kontrasten mellan ljus och mörker. Gör en skiss över huset och trädgården och tänk igenom hur den används.

Entrén
Här vill du ha ett mjukt och välkomnande ljus som är tillräckligt starkt för att visa vägen, men utan att blända. En väl synlig entré ger en tylighet, men säkerhetsaspekten är också viktig. Belys också garageuppfarten och gången fram till dörren.

Trädgården
Vilka delar av trädgården vill du lyfta fram? Belysta buskar och träd ger en fin effekt året runt. Spotligts kan döljas bakom stenar eller grönska.

Prova dig fram
Belys ett träd från olika håll för att se vilken effekt det blir. Tänk på att belysningen ska se bra ut inifrån huset också. Se upp för bländning, även mot grannar och gatan. Många ljuskällor ger bättre möjlighet att leka med skuggor och kontraster.

Styrning
Ska du använda dig av skymningsrelä, rörelsevakt, dimmer eller timer? Anpassa din belysning efter behovet. Hur många väderskyddade eluttag behövs?

Val av armatur
Det finns en uppsjö av utomhusbelysning i handeln. Välj en stil som passar huset. Matcha färg med till exempel tak eller andra detaljer på huset.

Installation
Starkströmsinstallationer ska alltid göras av en behörig elektriker. Det är viktigt att du är helt färdig med planering och ritning när det är dags att börja gräva kabeldiken. Alla kablar till permanent utomhusbelysning måste ligga i marken på 30-60 centimeters djup.

Text: Jenny Marcuson Källa: Hemljus och Ljusexperten
Foto: Norlys

Hemljus
Ljusexperten
Norljus

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår