AlltomBostad
 

Så skapar du en lättskött trädgård

Så skapar du en lättskött trädgård

Att trädgården är lättskött rankas i topp när svenskarna får beskriva sin drömträdgård. Mer än en tredjedel, 35 procent, värderar det högst enligt en ny undersökning. Trädgårdsexperter ser dock två trender i samhället – både lättskötta och avancerade trädgårdar blir allt vanligare.

– En trädgård full av blommor, fruktträd och odlingar kan förknippas med extra jobb. Många husköpare letar efter lättskötta trädgårdar och villor med stor altan är ofta mer efterfrågade. Svenskarna värdesätter helt enkelt att kunna släppa alla krav och fokusera på att vara lediga när de kommer hem, säger Henric Lagerquist, fastighetsmäklare, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Vetlanda.

– Jag ser två trädgårdstrender som går åt olika håll. Många drömmer om en vacker och lättskött trädgård där de kan återhämta sig, men samtidigt ser vi ett snabbt ökande intresse av att odla ätbart med köksland, växthus och fruktträd, säger Cajsa Lundin, trädgårdsdesigner på Form & Funktion. Här ger hon sina sex bästa tips:

Så skapar du en lättskött trädgård:
Plantera växter tätt. Undvik bar jord. Plantera tätt så det växer ihop snabbt. Det minimerar risken för ogräs och håller jorden fuktig längre.
Undvik växter i kruka. Jorden torkar lätt ut och är tämligen svår att återfukta. Näringen tar slut och det blir snabbt trångt och varmt för rötterna.
Ersätt gräsmatteytor med marktäckande effektiva växter. Marktäckande växter kräver inget underhåll alls.
Välj friväxande häckar istället för klippta. Då slipper du klippa häcken, eller behöver åtminstone inte klippa så ofta.
Rätt växt på rätt plats. Genom att välja växter som trivs i de förhållanden som råder i din trädgård ökar möjligheten att få en fin och långlivad växtlighet.
Använd bra jord. I en frisk jord finns liv som hjälper till att göra gångar som ger syre och näring till rötterna. Bra jordstruktur ger jämnare fukthalt. Får du växterna att trivas och hålla sig friska, slipper du onödigt underhåll.
 

Med friväxande buskar blir det mer lättskött än med buskar som behöver formklippas.

Bra jord gör att växterna trivs och håller sig friska - och man slipper onödigt underhåll. Foto: Getty Images

Plantera tätt så blir det mindre utrymme för ogräs och det blir lättare att sköta. Foto: Getty Images

Mer än 35 procent, värderar en lättskött trädgård högst, det visar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings undersökning Bostadskollen.

Många prioriterar en lättskött trädgård
Sifoundersökningen Bostadskollen visar att svenskarna helst vill ha en trädgård som är lättskött, hela 35 procent rankar det alternativet högst. En fjärdedel, 23 procent, har en avskild trädgård högst upp på önskelistan. Även om fruktträd och stora gräsmattor är uppskattat av många är det få som värderar det allra högst. Endast sju procent rankar fruktträd högst, medan sex procent ser en trädgård med stor gräsmatta eller grönsaksodlingar som det viktigaste i deras drömträdgård.


Svarsalternativ                     Totalt        Kvinnor    Män
Den är lättskött                    35%         33%         37%
Den är avskild                      23%         23%         24%
Den har en vacker utsikt      15%         14%         16%
Den har fruktträd                   7%            7%           6%
Den har grönsaker                6%            7%           5%
Den har en stor gräsmatta    6%            5%           7%
Det har mycket blommor       5%            8%           3%
Den har en hängmatta          1%           1%            1%
Tveksam, vet ej                     2%            2%            3%

 

Om Bostadskollen
Resultatet av Bostadskollen baseras på en Sifoundersökning där 2 300 svenskar i åldern 18-79 år, ur ett riksrepresentativt urval. Undersökningen slutfördes i februari 2019.

 

 

 

Av: Annika Rådlund Källa: Länsförsäkringar
Foto: Länsförsäkringar Foto i toppen: Getty Images

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår