AlltomBostad
 

Så tar du bäst hand om pelargonerna

Så tar du bäst hand om pelargonerna

Pelargoner i trädgården bjuder på färggrann blomsterprakt och de breder ut sig ordentligt om de får chansen i en större kruka. Och så mycket ansträngning behövs inte heller, tänk ljus, näring och vatten så har du kommit långt.

Pelargoner finns i många olika kulörer både på blommor och blad. Bladen kan skifta från den ljusaste grön till mörka blad med tydliga mönster i. Oavsett vilken sort du väljer så kommer de att bjuda på ett vackert blickfång i trädgården om du sköter om dem. Här delar vi med oss av tips från Blomsterfrämjandet var du bäst placerar dem och hur du bäst tar hand om dem.


Skötseltips för pelargoner i trädgården:

Läget
Pelargoner älskar ljus och värme och därför trivs de utmärkt i varma och soliga lägen. De flesta sorter fungerar även i halvskugga till skugga men blommar då inte lika rikligt. Ett vindskyddat läge är att föredra och planteras pelargonen i en rabatt bör den vara väldränerad.

Vid samplantering av pelargoner tänk på att inte plantera dem för tätt, pelargoner vill ha ljus och växer med tiden, så låt det vara lite luft runt dem.

Näring
Pelargoner som kommer från affären eller som övervintrat inomhus och som flyttas ut kan behöva planteras om. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det är viktigt att du tillför näring i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Efter omplanteringen är det enklaste sättet att tillföra näring att regelbundet vattna med en svag näringslösning.

Vatten
Varma soliga dagar trivs pelargonerna som bäst och då är det viktigt att vattna dem ordentligt. Pelargoner som står torrt och soligt mår bra av att vattnas varje dag. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt.

Många tror att pelargoner klarar torka väldigt bra och det gör de också, men de utvecklas inte alls lika väl som när de vattnas ordentligt. Några dagar utan vatten klarar dock alla pelargoner galant och pelargoner ska alltid vattnas först när jorden hunnit torka ut.
Regniga perioder under sommaren kan det bli onödigt blött för pelargonen. Ta då bort faten under krukorna, så att inte överskottsvatten blir stående, utan kan rinna undan.

Putsa
Putsa pelargonerna efter hand så ser de fräschare ut. Skaka också gärna bort de kronblad som trillar ner på underliggande blad. Vid regnigt och fuktigt väder kan annars kronbladen fastna på bladen och ge fläckar som orsakas av gråmögel.

 

Av: Annika Rådlund Källa: Blomsterfrämjandet
Foto: Pelargonium for Europe

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår