AlltomBostad

Säsongens utemöbler

Säsongens utemöbler

Det finns många olika stilar och material på årets trädgårdsmöbler. Skapa en skön oas i trädgården, på uteplatsen, i pergolan eller på balkongen. Mixa stilar och färger för att skapa just ditt personliga paradis.

Det är inne att inreda ute. Piffa upp den gamla utemöbeln med nya dynor eller måla om den i olika färger. Misströsta inte om färgen flagnat för shabby chic stilen funkar även i år. Om man vill satsa på en ny möbel så finns det många olika stilar att välja mellan.
- Det bästa med årets trender är att just att kunna visa vem man är även i trådgården. Vardagsrummet flyttar ut och tvärt om, och många av våra fåtöljer passar både inne och ute och kommer finnas i sortimentet året om, förklarar Tina Björeman som är inredare på IKEA.

Henriette Pedersen som jobbar med sälj och marknadsföring på JYSK ser att trenden med loungemöbler på uteplatsen fortsätter.
- Loungemöblerna är viktiga för oss, i år har vi några nya modeller. Många vill ha underhållsfria möbler som man inte behöver måla om.
Hon berättar att flera av borden är tillverkade av plast fastän de med blotta ögat ser ut som trä.
- Det är konstträ i plast och de är helt underhållsfria. Rottingmöblerna är också i plast och kan stå utomhus.

För de som inte har plats med en stor loungemöbel finns små färgglada metallbord med hopfällbara stolar.
- En nyhet för i år är vit rotting men annars satsar vi på starka färger den här säsongen. Turkost, grönt, rosa och lila. Även dynorna till utemöblerna är i starka färger. Turkost är en trendig färg, berättar Henriette Pedersen.

- Vi har märkt att naturfärgade och ljusa möbler kommer allt starkare. Underhållsfria material men med naturligt utseende är också populärt, säger Mattias Sjödahl från Brafab.

Om man vill ha en hållbar möbel ska man undersöka materialen.
- Fråga till exempel om det är aluminium eller stålstomme. En stålstomme utan rätt behandling rostar lätt och kan bli en obehaglig överraskning. Jämför även tjockleken på stommen. Billiga möbler har ofta en tunnare profil. Om man letar efter en konstrottingmöbel ska man även fråga om färgäktheten på flätning och dyna samt om tråden är genomfärgad, säger Mattias Sjödahl.

Matcha möblerna med krukor Om man satsar på en enfärgad möbel går det att skapa fina blickfång med färggranna krukor. Våga blanda färger!
- Stora krukor är alltid något som tar för sig härligt i trädgården, säger Tina Björeman.
Dagarna och säsongen går att förlänga med en skön belysning.
- Ljussätt trädgården eller balkongen, det känns helt rätt att jobba med ljuset så att vi kan stanna ute lite längre och njuta, tycker Tina Björeman.

Text: Annika Rådlund
Foto ovan: Bord, Trademark Living, Hängstol Åhlens, Fåtölj IKEA, stol Trademark Living
Foto nedan: IKEA, JYSK, Mio, sittOmys.nu

Lättplacerade LUGO, bistrobord med stol finns i vitt, lila, grönt eller blått, Jysk.

Slappna av i HöGSTEN som är tillverkad i underhållsfri plastrotting, IKEA.

Avkopplande PROVENCE är en skön sittgrupp perfekt för att njuta både av middag såväl som korsordslösning i eftermiddagssolen, Mio.

Även en liten yta kan bli en oas för avkoppling. ÄPPLARÖ har låga sittsektioner och smarta förvaringslösningar för mindre utrymmen. IKEA.

Koppla av i CAESAR, en riktigt härlig hängande fåtölj med inbyggt parasoll, sittOmys.nu.

Trademark Living
IKEA
Mio
JYSK
sittOmys.nu

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår