Skötselanvisning innerdörrar

Som vägledning vid val av material för rengöring och reparation av dörrsnickerier, lämnar vi här en kortfattad beskrivning av den ytbehandling våra produkter genomgår före leverans. Ni finner här vidare uppgifter om rengöringsmedel samt färger och annat ytbehandlingsmaterial som vi rekommenderar.


Täckmålade produkter

Produkterna är målade med lacker för inomhusbruk med halvmatt glans, som uppfyller höga krav på fyllighet, repfasthet, nötning och utseende samt har hög härdighet mot de flesta hushållskemikalier, fett och lösningsmedel.

Bättring:

Mindre skador penselbättras. Fråga i er färghandel efter produkt lämpad för inomhussnickerier.
Större skador kräver som regel spackling och total ommålning. Testa lämpligen först på ett mindre parti på t.ex. dörrens bakkant för att säkerställa att den tänkta produkten är förenlig med den ursprungliga ytbehandlingen.
Beakta att karm och dörrblad kan ha olika ytbehandling.

Rengöring:

Använd allmänt förekommande rengöringsmedel. dock ej alkalisk. Förslagsvis vanligt diskmedel. Använd inte medel som kan repa eller lösa upp ytan. Undvik därför lösningsmedel, skurpulver, stålull etc. Fukta ytan nedifrån och upp men rengör uppifrån och ned. Annars finns risk för att ränder uppstår. Eftertorka.

Underhåll:

Som regel krävs enbart rengöring om ej skador uppstått eller förslitningen varit onormal.

Fanerade klarlackerade produkter

Fanerade produkter är ytbehandlade med klarlacker som ger god fyllighet, repfasthet och ytfinish samt god härdighet mot de flesta hushållskemikalier.

Bättring:

Mindre skador penselbättras med klarlack i lämplig ton och glans. Större skador kräver nerslipning och total omlackering.
Testa lämpligen först på ett mindre parti på t.ex. dörrens bakkant för att säkerställa att den tänkta produkten är förenlig med den ursprungliga ytbehandlingen.
Beakta att karm och dörrblad kan ha olika ytbehandling.

Rengöring:

Använd allmänt förekommande rengöringsmedel. Förslagsvis vanligt diskmedel. Doppa en svamp eller trasa i lösningen och vrid ur väl. Rengör uppifrån och ned. Eftertorka. Avänd ej överskott av vatten och inte medel som kan repa eller lösa upp lacken. Undvik därför lösningsmedel, skurpulver, stålull etc.

Underhåll:

Som regel krävs enbart rengöring om ej skador uppstått eller förslitningen varit onormal. Produkter som används för möbelunderhåll t.ex. möbelvax och vaxpolish kan användas men krävs normalt inte.

Spegeldörrar i furu.

Här är det i första hand tal om dörrar i naturträ. Det kan därför förekomma mindre avvikelser i färg och patina. Det beror bl.a. på vilken yta det är tal om.
De olika ytbehandlingarna gör också att behovet behovet av underhåll varierar:

Lackerade dörrar:

Dörrar i klar-lack, lutbehandling/lack, vitpigmentering har alla en mycket tacksam yta. Dörrarna kräver ingen efterbehandling, är vatten- och smutsavvisande många år framöver och i stort sett underhållsfria.

TIPS: Med jämna mellanrum kan man fräscha upp dörren med möbelpolish. Det gör att den bättre står emot smuts och fettfläckar.

Lutbehandling/olja:

Denna behandling gör dörren vatten- och smutsavvisande. För att bevara dessa egenskaper och den vackra ytan rekommenderas att dörren behandlas ca. en gång om året med olja. Den kan köpas hos återförsäljaren. Oljan påföres lätt med en mjuk, luddfri trasa längs träets ådringar.

Obehandlad:

En obehandlad dörr är alltid mottaglig för smuts och damm. Det är möjligt att efterbehandla dörren med lack eller lutbehandling. I så fall är det viktigt att ge båda sidorna samma behandling.

TIPS: Obehandlat eller oljebehandlat: Skulle det med tiden uppstå tryckmärken och repor, läggs en fuktig trasa på området. Trasan värms därefter försiktigt med ett varmt strykjärn, så att träet "reser" sig.

 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Fler nyheter från Swedoor JW

Visa mer Visa mindre