AlltomBostad
 

Skötseltips för pelargoner i trädgården

Skötseltips för pelargoner i trädgården

I år kom sommaren fort och i maj har det varit frostfria nätter i större delen av landet. Då brukar det vara en bra tid att plantera ut pelargonerna, så hinner de växa till sig ordentlig och komma i blom.

Den i Sverige utan tvekan mest populära utplanteringsväxten är pelargon. Det finns en otrolig bredd i utbudet och en sort för alla smaker. Merparten av pelargonerna odlas fram av svenska odlare och enligt Jörgen Persson på Jordbruksverket odlas det cirka tio miljoner pelargoner årligen bara i Sverige! Här delar Blomsterfrämjandet med sig av sina allra bästa skötseltips .

Så lyckas du med pelargoner i trädgården
Pelargoner älskar ljus och värme och därför trivs de utmärkt i soliga lägen. De flesta sorter fungerar även i halvskugga till skugga men blommar då inte lika rikligt. Ett vindskyddat läge är att föredra och planteras pelargonen i en rabatt bör den vara väldränerad.

Pelargoner som kommer från affären eller som övervintrat inomhus och som flyttas ut kan behöva planteras om. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det enklaste är att blanda långtidsverkande näring i jorden eftersom långtidsverkande näring löses ut under lång tid och ger pelargonerna den energi de behöver. Alternativt kan du vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle. Huvudsaken är att du tillför näring i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring.

Varma soliga dagar trivs pelargonerna som bäst. Det är däremot mycket viktigt att vattna dem ordentligt, speciellt varma sommardagar. Pelargoner som står torrt och soligt mår bra av att vattnas varje dag. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt. Många tror att pelargoner klarar torka väldigt bra och det gör de också, men de utvecklas inte alls lika väl som när de vattnas ordentligt. Några dagar utan vatten klarar dock alla pelargoner galant.

Regniga perioder under sommaren kan det bli onödigt blött för pelargonen. Ta gärna bort faten under krukorna då, så att inte överskottsvatten blir stående, utan kan rinna undan.

Vid samplantering av pelargoner tänk på att inte plantera dem för tätt, pelargoner vill ha ljus och växer med tiden, så låt det vara lite luft runt dem.

Putsa pelargonerna efter hand så ser de fräschare ut. Skaka också gärna bort de kronblad som trillar ner på underliggande blad. Vid regnigt och fuktigt väder kan annars kronbladen fastna på bladen och ge fläckar som orsakas av gråmögel.
 Av: Annika Rådlund Källa: Blomsterfrämjandet Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår