AlltomBostad
 

Snyggt med ljus i trädgården

Snyggt med ljus i trädgården

Ge din trädgård den uppmärksamhet den förtjänar, lys upp och smycka din utemiljö med hjälp av olika ljuskällor för utomhusbruk. Utomhusbelysning är ett effektfullt sätt att utveckla trädgården och det finns ljuskällor och armaturer för alla olika smaker. Komponera din utomhusbelysning utifrån dina specifika behov, vissa lampor ger mer ljus medan andra, exempelvis LED-lampor, är mer effektfulla och energisnåla istället.

Att få till en snyggt belyst trädgård kräver en del planering, gör gärna en skiss över trädgården så får du en bättre överblick. Välj gärna olika ljuskällor och prova dig fram för bästa resultat. Framhäv utvalda delar av trädgården med hjälp av spotlights. Ljuskällor placerade längs sidorna av en gångväg gör det enklare att orientera sig i trädgården även under kvällstid.
Försök att skapa spännande kontraster mellan skuggor och ljus, prova dig fram. Infällda spotlights är effektiva men diskreta ljuskällor och ett snyggt belyst träd blir trädgårdskonst att avnjuta året om. Under sommaren och hösten framhäver ljuset bladverket och under senhösten och vintern framhävs istället grenverket.

Janne Borgnes äger butiken Ljusexperten i Karlskrona och håller även föreläsningar i ämnet trädgårdsbelysning. Han berättar att det finns en miljon saker att tänka på när man väljer trädgårdsbelysning, men ett generellt tips är att tänka ljus istället för armatur.
- Vi har massor av kunder och alla har olika input. Vi brukar säga till kunden att välja utifrån vilket ljus man får av armaturen snarare än hur den ser ut.
Han berättar att det just nu är det väldigt populärt att styla trädgården.
- Att spotta upp träd och staket och att sätta spottar mot syrenbuskar är väldigt populärt.
En upplyst trädgård kan även öka tryggheten och säkerheten.
- Man ser vad som händer inifrån huset, ingen vill gå in i trädgården då den är upplyst och så ger ljuset en väldigt fin rumsbild, säger Janne Borgnes.

Jannes tips angående ljussättning:

- När jag ljussätter brukar vi gå igenom vad kunden vill med ljuset. Är det ett praktiskt ljus, är det ett ljus för att avskräcka sena besökare eller vill man framhäva ett vackert träd eller någon växt?
- Man skall tänka lite på att  trädgården ser olika ut vid olika årstider. Med ljuset vill man skapa olika kontraster i trädgården. Man bevarar vissa mörka partier och framhäver andra, detta skapar ett skuggspel i trädgården. Placera lamporna så att man inte blir bländad av dem, det är objektet som skall belysas.
- Tänk också på att ljussätta längs gångar och lägg gärna ljus långt ut i trädgården, så att när man är inne kan se ljuset inifrån. Detta skapar trygghet och ger även trädgården en ny dimension.
- Ett bra sätt att börja är att provbelysa med någon enklare spotlight som går att flytta. När man är nöjd jobbar man vidare.
- Det finns ett 12 system på marknaden som går att bygga ut med spotlights, pollare och en hel del annat. Gå in till din Ljusexpert så hjälper de gärna till.

Text: Anna Johnsson  Foto: Markslojd.com, Konstsmide och adesso stockholm


 

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår