AlltomBostad
 

Städa trädgården från mördarsniglar

Städa trädgården från mördarsniglar

Lägg sniglarna i en plastpåse och stoppa den i frysen eller häll kokande vatten över dem, lyder expertens tips. Hur stort problemet med mördarsniglar blir den här sommaren vet man inte riktigt ännu. En regnig, fuktig sommar är mer gynnsam för sniglarna än en varm och torr.

Men något som är säkert är att mördarsniglarna vaknat till liv och börjat visa sig i trädgårdarna. På våren är de inte stora och ser inte särskilt hotfulla ut, men i juli-augusti är de i regel mellan 8 och 13 cm långa. 
- Det är ungarna från i höstas som vaknat till liv nu. Sniglarna börjar bli aktiva när det är cirka fyra grader i luften, ungefär samtidigt som vitsipporna blommar, säger trädgårdsjournalisten Kerstin Engstrand som tagit upp kampen mot mördarsniglarna.

Handplocka sniglarna

Hennes bästa tips är helt enkelt att handplocka bort dem Gå ut i trädgården och leta efter dem. Mulna och regniga dagar kommer de fram och då gäller det att vara beredd. Eftersom de är ganska lata går de i sina gamla snigelspår och därför är det inte så svårt att hitta dem.

- Ta på diskhandskarna, plocka upp sniglarna, lägg dem i en plastpåse som du sedan stoppar i frysen. När sniglarna frusit ihjäl kastar man soppåsen.

Ett annat tips är att samla mördarsniglarna i en hink med diskmedel runt kanten (så att de inte smiter) och hälla kokande vatten över dem. Då dör de fort och skonsamt. 
- Även en mördarsnigel har rätt till en värdig död, säger Kerstin Engstrand.

Man kan också leta efter ägg under marktäckare. Mördarsniglarna är hermafroditer (tvåkönade) så varje enskild snigel lägger 20-30 ägg åt gången på svala, mörka platser. På en sommar kan en mördarsnigel hinna lägga 400 ägg.

Älskar ruttna äpplen

Att hålla rent i sin egen trädgård är bästa sättet att slippa mördarsniglar. Klipp gräset, håll rent i rabatter, runt komposten och under marktäckare. På hösten är det viktigt att ta bort fallfrukt eftersom mördarsniglar älskar ruttna äpplen. Även småplantor är mumsiga, medan taggiga, raspiga växter oftare får vara i fred. Att salta ihjäl sniglarna är inte så praktiskt eftersom växterna kan dö på köpet. Då är vanlig aska bättre eftersom den är ofarlig för blommorna, men tar död på snigeln.

-Att klippa sönder sniglarna, eller hacka itu dem med en spade, är inte lika trevligt. Dessutom lockar döda sniglar bara till sig fler sniglar. De kallas nämligen mördarsniglar för att de äter upp sina döda vänner, säger Kerstin Engstrand.

Vissa menar dock att det är smart att låta resterna ligga kvar för då lockar man till sig andra sniglar till platsen och kan då slå till.  Snailex Garden är ett verktyg som man halshugger sniglarna med. Det är en enkel, ergonomisk och miljövänlig metod. Man placerar verktyget över snigeln och trycker till.

- Vi får nog inse att mördarsniglarna kommit till Sverige för att stanna. De ha funnits sitt eldorado här och i mellaneuropa. Och de är riktiga överlevare. Det måste man beundra dem för, avslutar Kerstin Engstrand.

Text: Susanne Mattsson. Foto av Spansk skogssnigel, så kallad mördarsnigel: Kerstin Engstrand.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår