AlltomBostad
 

Starkare gräsmatta och växter

Starkare gräsmatta och växter

För att gräset ska ta över ogräset och för att få  en pigg och frisk växtlighet i trädgården gäller det att fylla på med mullhaltig jord, förklarar trädgårdsmästaren Bo Rappne. Men det gäller att ha tålamod.

Bo Rappne, trädgårdsmästare på Ulriksdals slottsträdgård och på TV-programmet Äntligen hemma, förklarar att kompostjord är bättre än gödsel, om man inte kan få tag i gödsel från någon bonde.
- Kogödslet man köper i butik är inte lika bra sedan vi gick med i EU.
Han menar också att matjord med bra mullhalt är bättre än lerjord.
- För om det regnar mycket blir det som sjöar på lerjord och det tar lång tid innan vattnet torkar. Lägg 2-3 centimeters lager med kompostjord på den befintliga jorden. Det första året kanske man inte märker något men efter 2-3 år märks det att träden blir bredare, de blommar kraftigare och längre.

Det är viktigt att inte lägga för tjockt lager.
- Om man lägger ett tjockare lager på 5-10 cm över perenner och lökar då blir det svårt för växterna att ta sig igenom.

Kompost är lätt att anlägga med pallkragar.
- Gör flera komposter. Pallkragar är bra då kan man ha högre eller lägre beroende på hur mycket man har där, det kan vara olika från år till år.

För att få en frisk och snygg gräsmatta så gäller det att stärka gräset.
-Höj gräsklipparen så gräset blir starkare och får växa till sig. Om det är för kort och inte får någon näring så blir gräset svagt. Det måste vara starkt om det ska växa starkare än ogräs och mossa.
Själv tycker han inte att mossa är ett så stort problem eftersom det blir mjukt och skönt åt fötterna men om man vill ta bort mossan så måste gräset stärkas.
- Gödsla gärna med hönsgödsel, det är organiskt som släpper ifrån sig långsamt och då hinner gräsets rötter ta hand om det långsamt. Står det att det räcker till trehundra kvadratmeter så är det det som gäller. Det blir inte bättre om man tar mer. Hönsgödsel har man på vår och sommar - aldrig på hösten.
Om man vill ta bort mossan så förklarar han att man kan kratta bort den eller använda en mossrivare.
- Nu när det är blött så växer mossan. Om man river bort mossan så finns mossticklingar alltid kvar. Lägg jord på och så med gräsfrön där.
En annan effektiv metod är att gå mycket på mossan.
- Mossan klarar inte slitage, så ut med hundar och katter så att de får springa på den!

Städa inte för mycket är ett annat knep.
- Vi krattar ihjäl jorden när vi tar bort alla barkbitar, kvistar och småblad. Maskar äter dött organiskt material och sen skiter de ut näringsämnen. Om vi använder blåkorn tar vi död på mikrolivet. De kan inte leva på kemikalier. Det är mullhalten som är det viktiga!

Han förklarar att det kan ta flera år att få upp mullhalten i trädgården
. -Det är det som är det fina med trädgård, det går inte att stressa på.

Text och foto: Annika Rådlund

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår