AlltomBostad
 

Stor risk att drabbas av stöld i trädgården

Stor risk att drabbas av stöld i trädgården

Nu är våren är äntligen här och grillar, trädgårdsmöbler och cyklar får komma ut i ljuset efter en lång vinter i förrådet. Härligt tycker de flesta – så även tjuven. Här får du tipsen som gör att du ökar chansen att få behålla dina saker i sommar.

I halva landet har nu snön tinat bort och det betyder att grillsäsongen är här och så även trädgårdssäsongen. Fler och fler skaffar dyra grillar, gräsklippare och cyklar som på sommarhalvåret förvaras i trädgården. Även vissa trädgårdsmöbler betingar stora värden och alla dessa föremål är attraktiva för tjuven, som snabbt gör sig av med dem på andrahandsmarknaden. Tidigare studier har visat att så många som var sjätte husägare någon gång varit utsatt för stöld i trädgården.

Många tänker inte på att de under sommarmånaderna förvarar ganska stora värden i trädgården eller vid sommarstugan. En väl fungerande Grannsamverkan är en utmärkt metod för att avskräcka tjuven då Grannsamverkan medför ökad uppmärksamhet i bostadsområdet, säger Lina Nilsson, Rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Även verktyg och trädgårdsredskap är attraktiva för tjuven, dels för att stjäla, men också som hjälpmedel för att ta sig in i ditt eller grannens hus. Se därför över var du förvarar dem och se till att du har bra certifierade lås på förrådet.

Tips från Stöldskyddsföreningen:
Generellt sett bör man förvara värdefulla ägodelar inlåsta när man inte har uppsikt över dem, men av praktiska skäl är det många som inte har det under sommarhalvåret.
Det finns dock en rad saker att tänka på som försvårar för tjuven:
• Lås fast grill, gasoltub och värdefulla trädgårdsmöbler i fasta föremål med godkända certifierade lås.
• Lås in gräsklipparen i förrådet när den inte används.
• Låt inte dyra trädgårdsredskap som trimmer och häcksaxar ligga kvar ute om du är borta.
• Cyklar och mopeder bör låsas fast med godkända lås i fasta föremål.
• DNA-märk dina ägodelar – avskräcker tjuven, binder tjuven till brottet och ökar chansen att du får tillbaka dina saker.

 


Av: Annika Rådlund Källa: Stöldskyddsföreningen
Foto: Getty Images

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår