Svenska folkets grillvanor
Fläsk är det populäraste köttet att grilla. Grönsallad är det viktigaste tillbehöret och öl den bästa törstsläckaren. Så ser svenskarnas grillvanor ut enligt en undersökning som Scan låtit göra.
|
Hermelin har, på uppdrag av Scan, gjort en webbenkät om svenska folkets grillvanor. 800 personer i åldern 18-70 deltog, och undersökningen gjordes i juni 2008. Resultaten kan jämföras med en liknande undersökning som gjordes 2004.
I 2008 års enkät svarade 33 procent av svenskarna att de grillar en gång i veckan under sommarmånaderna. Det är en ökning med fyra procent jämfört med 2004.
Fortfarande är det mannen som står vid grillen. I 65 procent av fallen sköter mannen grillningen (80 % 2004). Endast nio procent av kvinnorna ansvarar för grillningen. Däremot bestämmer båda könen lika mycket vad som ska grillas. 48 procent av de tillfrågade uppgav att de tillsammans planerar inköpen.
83 procent svarar att de helst grillar fläskkött (fläskkarré och fläskfilé). 55 procent grillar helst nötkött, och lika många föredrar kyckling.
- Men det finns lokala skillnader. I Skåne grillar man helst fläskkött och dricker öl medan stockholmarna grillar nöt och dricker rött vin, säger Margareta Thorngren, informationsdirektör på Scan.
Grönsallad och potatissallad är de populäraste tillbehören. Färsk potatis kommer på fjärde plats.
2008 grillade fortfarande flest svenskar på kolgrill, 72 procent. Bara 14 procent hade gasolgrill.
En annan trend är att glaze ersätter grilloljor. Enligt restaurangerna är det trendigt när benet på köttbiten sitter kvar som en dekorativ detalj. Kotlettracks är ett exempel på en ny produkt för grillen från Scan, som lanserar nio nya grillprodukter till sommaren.
Hela undersökningen finns på Scan's hemsida.
Text: Susanne Mattsson