Tips om du vill förnya köket

Tips om du vill förnya köket

Köket är en viktig del av huset där vi ofta spenderar spenderar mycket tid. Detaljerna ger köket det där lilla extra, men vad  är trendigt och vad  är praktiskt? Vad ska man tänka på om man vill förnya "hemmets hjärta"?

Om man vill förändra köket är det en viktig del att börja med är att lägga upp en budget. Ska köket helrenoveras eller är det bara luckorna som ska bytas ut? Ska golvet bytas ut, kanske isoleringen bör ses över och varför inte skaffa golvvärme? Eller är luckorna fina men handtagen hiskeligt omatchade och bänkskivorna slitna? Små förändringar kan förändra hela intrycket av rummet.
I budgeten ska även arbetskostnad ingå, om man inte planerar att göra allting själv. I det fallet är det också viktigt att göra en tidsplan för projektet. Om du anlitar ett företag som gör arbetet så kräv att de gör en tidplan och att du får en totalsumma för arbetet och exakt vad det ska innefatta.

Köket ska vara både trivsamt och praktiskt, även om man har ett litet kök så finns det knep att ta till för att öka känslan av rymd.
–Har man ett litet kök, så vill man gärna att det skall upplevas större. Det gör man enklast med färg och system. Färre saker och ordning och reda på det som står framme. Till exempel gör det sig bättre med ljust bord om rummet är litet. Däremot blir ett mörkt bord ett trevligt blickfång i ett större rum. Då behövs det något som bryter av och skaper en dynamik i köket, tipsar inredningsdesigner Tone Rörseth.

Färgen på köksluckorna kan förändra hela rummet.
–En enhetlig färg på över och underskåp är något många föredrar. Men en stor kökstrend är underskåp i mörk färg och ljusare överskåp eller endast hyllor över köksbänken. Det skapar ett lite mer flexibla och kreativt kök. Flyttbara solitärer som köksöar och serveringsvagnar är bra och snygga att flytta runt.

Med nya köksluckor och lådor kan köket få ett ordentligt lyft. Om bänkskivorna är slitna eller trista så kanske det är dags att byta ut dem också. Som alltid när det gäller kvalité så kostar det lite mer, men håller längre. Vill man att köket ska hålla i många år så satsa på gedigna material.

Granit och marmor är lyxiga inslag i alla kök oavsett stil. Alla stenskivor kostar en slant men i gengäld är det en långsiktig investering som aldrig går ur tiden, tipsar inredningsdesigner Jeanette Rattfeldt Thysell.

Hon har inrett och designat ett flertal kök och tycker att det är viktigt att tänka på att välja sten efter kökets övriga stil.
–En svart marmorskiva passar bra i ett modernt kök med högblanka luckor medan i ett lantligt kök fungerar kanske en grå granitskiva bättre.

Även om sten är ett tåligt naturmaterial så gäller det att vårda det rätt.
–Sten kan vara känsligt för syra som till exempel citronskivor eller för fukt som kan ge missfärgningar. På mörkare sten syns fläckar mindre och granit är mer tåligt medan marmor är något känsligare, men oavsett vilken sten man väljer är det viktigt att smörja in den nya bänkskivan med specialolja några gånger i början - då håller ytfinishen längre.

Sist men inte minst, skydda köket från vattenskador. Se till att alla kopplingar och ledningar är säkrade för läckage. Montera läckageskydd som diskmaskinsunderlägg och underlägg till kyl och frys.

Ordning och reda - då känns köket rymligare.

Enhetliga luckor är det som de flesta föredrar.

Ett ljust bord passar bra om köket är litet. Satsa på ett ett mörkt bord i ett större rum, då behövs något som bryter av och skaper dynamik i köket.

Bänkskivor i natursten tål både värme och kyla. Om du väljer en bänkskiva i till exempel laminat är det viktigt att skydda den från till exempel varma kastruller.

En svart bänkskiva skapar större kontrast medan en grå ger ett mjukare intryck.

Text och foto: Annika Rådlund

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Inredning

Visa alla
DalaFloda, äkta trägolv

DalaFloda, äkta trägolv

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Årets badrumstrend

Årets badrumstrend

I väntan på våren - plantera i kruka

I väntan på våren - plantera i kruka

Visa alla