Trädgårdstrender 2010

Allt Om Bostad

Att hålla jämna steg med grannens trädgård är inte längre nödvändigt. Nu ska du använda din trädgård för att uttrycka dig själv och din personlighet. Efter de senaste årens likformighet blir nu ledordet individualism.

Se våra utställningar på alltombostad.se

Växter & blommor Växthus & friggebodar Utemöbler & dynor

Tillsammans med analysföretaget Kairos Future har Husqvarna och Gardena även i år tagit fram en global trädgårdsrapport, Global Garden Report. Enligt undersökningen är Svenskarna de som spenderar mest i världen på sin trädgård, cirka 5000 kronor per person och år. 

Främst är det kvinnorna som bestämmer hur det ska se ut i trädgården och vad som ska göras, medan mannen får utföra grovarbetet. Genomgången visar att Svenskarnas vanligtvis så moderna värderingar inte alls återspeglas i trädgårdsskötseln. Istället förespråkas den moderna "mormorsstilen". Det får gärna får saftas och syltas med egenodlade bär, frukter och grönsaker. Klassiska rosor, pelargoner och tulpaner står högt i kurs liksom odling för kökets behov, exempelvis rotfrukter och tomater

Köksträdgården gör återtåg och allt fler vill odla ekologiskt. Medvetenheten är stor och det är av hälsoskäl och med ekonomisk vinning man gärna odlar själv. Samtidigt som det genuina och naturliga lockar är längtan ofta för stor och tålamodet tryter.

- Trots detta ser vi en ökad efterfrågan på helhetslösningar som snabbt tar trädgården från kal tomt till prunkande köksträdgård. Konsumenterna är beredda att betala för fullvuxna buskar, man har inte tid att vänta, säger Peder Widlund på Hasselfors Garden, som också undersökt årets trädgårdstrender.

Tillsammans med köksträdgården och den ekologiska trädgården växer sig den vildvuxna rabatten allt större. Istället för en formklippt och strukturerad trädgård låter man naturen ha sin gång. Åtminstone är det vad man visar, även den vilda trädgården kräver arbete.

Växthus och orangerier är populära och viskar om tendensen att inne och ute smälter samman. Att skapa möblerade rumsligheter i trädgården, med växter och ljus, blir vanligare och möjligheten att laga mat utomhus värdesätts högt. Det finns en önskan om att låta trädgården vara en fristad, en plats för avkoppling och återhämtning.

De starkaste trädgårdstrenderna i Sverige just nu
1. Den vildvuxna trädgården
2. Trädgården som fristad
3. Den stylade trädgården


De 10 hetaste globala trädgårdstrenderna
1. Köksträdgården
2. Den ekologiska trädgården
3. Trädgården som fristad
4. Den stylade trädgården
5. Den vildvuxna trädgården
6. Trädgården som vardagsrum
7. Cityträdgården
8. Den prunkande trädgården
9. Krukträdgården
10. Växthusträdgården.

Listor enligt Global Garden Report.

Text Mumlan Nyhlin Pressbild från Hasselfors Garden.Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla