AlltomBostad
 

Trädgårdstrender 2012-2013

Trädgårdstrender 2012-2013

Anders Kjellsson, som är landskapsingenjör och författare till nyutgivna boken Skörda nya smaker - en upptäcktsresa i trädgården, har koll på årets trädgårdstrender. Han menar att det ätbara har varit en trend i några år men att det nu kommit ett steg till.

- Det allra hetaste och mest spännande inom trädgårdsbranschen och trädgårdstrender just nu är det ätbara. Man flörtar med självförsörjning och vill prova fler saker och går över även på buskar och träd som har blommor och så som man kan äta.
Det finns många "nya" smaker i trädgården och ett flertal olika ogräs som går att använda i till exempel sallader.

Parallellt med det ätbara växer en annan trend fram, där det vilda får ta att över i trädgården. Även höns och andra djur i trädgården har blivit mer populärt.
- De ger gödsel, umgänge och kanske även mat.

Statsodling är en tredje trend som växer sig allt starkare och som är här för att stanna tror Anders Kjellsson. Han förklarar att det är 70- och 80-talisterna som släpper hämningarna allra mest på det området.
- De tänker inte att man måste ha ett trädgårdsland utan man går ut och planterar i en park eller vid en lekplats och de tar mark i anspråk för att få ut sin odlarkraft.

Ytterligare en trend är att plantera träd och sköta om dem kan kännas tryggt i en tid då den ekonomiskan oron varit stor.
- Många vill ha något som de vet kommer att finnas kvar. Det ger en trygghet och det är processen som är det viktiga, och att njuta förstås.

Text: Annika Rådlund
Foto: Sofie LindblomTrädgårdstrender 2012-2013

Ätbart
Den stora odla-självtrenden växer sig allt större och fördjupas alltmer. Trenden går från att prova-på till självförsörjning och många vill lära sig mer om mjölksyrning, syltning och inlläggningar.

Stadsodling och kollektivodling
Intresset för Urban Agriculture, stadsodling, väser. Kollektivodlingar spirar, delad odling är dubbel glädje.

Multifunktionalitet
De trendigaste växterna har inte bara en vacker blomning, höstfärg, fina knoppar, en underbart doft och är ätbara - de förbättrar också pollineringen eller går att fläta med.

Technogardening
Vi ser allt fler tekniska lösningar för odling. Hydroponiska odlingar, fuktmätare, droppbevattningar. Organiskt möter high-tech.

Hållbart och långsiktigt
Vi vill konsumera medvetet och välja produkter som bidrar till en hållbar utveckling. Fler träd planteras, fler frön och sticklingar sätts. Mindre köpejord och mer långsiktig jordförbättreing och perspektivet flyttas från mig till oss.

Växternas historier
Ett ökat intresse för växternas historia, hur de upptäcktes samt var och hur de använts. Växterna är mer och mer individer och inte bara en färg eller struktur.

Lekfullt
Färgstyrka och glädje. Vi ser mycket pasteller med starkare accenter, till exempel turkost.

Trä
Det handlar om det rena träet i olika former och färger. Väderbitet, polerat, slätat och olika träslag och färg i kombination.

Minimalism kontra vilt uttryck
Enkla, raka ytor med hårda material står för en stram och återhållsam inramning där planteringarna får stå för det organiska, vilda och oregerliga.

Källa trender 2012-2013: Anders Kjellsson
 

I Anders Kjellssons bok Skörda nya smaker presenteras både frukt och bär på buskar och träd, ätliga blommor och blad, nötter, samt växter för fönsterbrädor och växthus och han förklarar att det inte är svårare att odla medeltida mispelträd vars frukter smakar fikonmarmelad eller honungsmelonsmakande blåkorvsfrukter än vad det är att odla vinbär och jordgubbar. Det är däremot mycket roligare!

Forma Books - Skörda nya smaker

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår