AlltomBostad
 

Trädgårdstrender 2013

Trädgårdstrender 2013

Att följa årstiderna och använda och njuta av växter som är i säsong blir allt viktigare. Hälsa och välmående är i fokus och många vill omge sig av växter och blommor för att må bra.

I dagens föränderliga värld får vi influenser från många olika håll och skilda subkulturer lever sida vid sida. De olika strömningarna påverkar oss olika och vi lever inte längre med en trend utan flera olika.  Elmia har spanat in i framtiden och presenterar här tillsammans med Blomsterfrämjandet de tydligaste trenderna inför 2013. 

Klappat och klart

En tydlig trend är att allt mer säljs som färdiga paket, istället för att sälja enskilda produkter tänker man färdiga lösningar. Året inleds med ljuva favoriter som hortensia och azalea, fortsätter med mormorsväxter som pelargon och ranunkel och avslutar med klassiska begonior. Tidlösa växter med underbar blomning som alltid är rätt.

Färgvalet är ljusa pasteller, silver och grått samt ljusa träslag.

 

Experimentera mera 

En annan mycket tydlig trend är avståndstagandet från allt vad romantik heter och en förkärlek för det mer råa och futuristiska. Naturvetenskap, ny teknik och spännande nya material kommer starkt. Den här trenden kan också ses som en motreaktion på den ytlighet som ofta genomsyrar dagens samhälle och en önskan att fokusera på mer existentiella frågor.
Till den här trenden väljer vi växter med mycket karaktär. Blommar gör de flesta växter under en begränsad tid, medan andra aspekter som bladens struktur och färg gör avtryck året om. Växter med mörka eller melerade blad passar perfekt liksom prydnadsgräs med spännande plymer och ax.

Blommande växter som hör hemma i trenden är sorter med personlighet i olika nyanser av rött, rosa, orange och gult. På vintern är rexbegonian ett perfekt alternativ med sina personliga blad, prydnadsgräs är ett måste under sommarhalvåret och inför julen gäller julstjärnor och dubbelblommande amaryllis.

Färgvalet är starka metallicfärger i lila och turkos, hallonrosa, olika gröna nyanser, mörk rost samt svart och vitt.

 

Trädgårdsflärd

Allt fler vill kunna använda sina trädgårdar, uteplatser och balkonger som ett extra vardagsrum. Det blir allt viktigare att må bra och njuta, umgås med familj och vänner och kunna koppla av från stress och jäkt. Trenden är att tänka mer hållbart, både när det gäller sin egen hälsa och naturen i stort. Glädje och livskvalitet är honnörsord i trenden som vi kallar trädgårdsflärd.
Den sociala trädgården som ger guldkant i tillvaron är glad och färgstark. Här är växter som symboliserar glädje och livskraft självklara inslag, men också växter som går i hälsans tecken.
Färgklickar som gerbera piggar upp på vinterhalvåret, kryddväxter står i krukan på våren, solrosor lyser som solar under sommaren, på hösten gläds vi åt gloxinia och julen bjuder på lysande amaryllisar.

Färgvalet är glada klara färger i gult, rött, grönt, orange, rosa och blått samt mässing och mörk rotting.

Text: Annika Rådlund Källa: Blomsterfrämjandet och Elmia
Foto: Anna Skoog

 

Blomsterfrämjandet
E
lmia Garden

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår