AlltomBostad
 

Trädgårdstrender 2014

Trädgårdstrender 2014

De tydligaste trenderna inför 2014 är en hyllning till de historiska värdena,  det kollektiva glada odlandet hamnar i fokus och inte minst att prydnadsväxter gör comeback i inredningen.

Grönt är skönt
Under många år har trenden varit att vi allt mer flyttar ut i trädgården och att trädgården betraktas som en förlängning av vardagsrummet och köket. Trenden grönt är skönt kan beskrivas som tvärt om, det är dags för det gröna att flytta in i inredningen igen. Lampor blir växtlampor, bord blir blomsterbord, drinkvagnar blir blomstervagnar... och så vidare! Hälsomedvetandet och intresset för det ätbara är stort och växter som passar fint här är såväl de ätbara som de frodigt gröna.

Färgmässigt är det här en riktig klorofyllbomb med gröna, gula och vita toner. Växtval: tomat, gurka, kryddväxter, murgröna, minipåsklilja, slideranka, alunrot och så klart våreld/höstglöd.


Den historiska trädgården
I den historiska trädgården hittar vi gamla miljöer och redskap. Att ta tillvara gamla kunskaper inom odling och matlagning ligger i tiden. Här passar naturligt växter in som har en historia att berätta, men också växter som förnyar och skapar ett möte mellan tradition och nytänkande.

Färgvalen är lugna och det är torra pasteller och naturliga toner i beige, brunt och terrakotta. Tulpaner, pelargon, lavendel, hortensia, rosenskära, cyklamen, heliotroprisp och alunrot är exempel på växter som hör hemma i den historiska trädgårde
n.

Kollektivt odlande
Färg och glädje, familjen i fokus och långbord där alla får plats är honnörsord i trenden som kallas kollektivt odlande. Men det finns också plats för cityodlaren med den lilla balkongen som vill skapa en lummig oas. Blomstrande planteringar och community gardens är givna inslag. Här passar växter med rik blomning och starka färger samt utplanteringsväxter av alla de slag. Idealet är att trädgården och hemmet blir lite vildare och inte så tillrättalagt, lite som om naturen själv vore trädgårdsmästaren.

Färgvalen är starka med karibiskt klara färger och inslag av neon. Tagetes, dahlia, trädgårdsverbena, prydnadsgräs, krysantemum, julstjärna, amaryllis, begonior – är färgklickar som man måste ha!


Av: Annika Rådlund Källa; Blomsterfrämjandet och Elmia Garden
Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Grönt är skönt. Addera både gröna prydnadsväxter och ätbara växter i hemmet för extra fröjd.

Den historiska trädgården. Färgvalen är lugna och det är torra pasteller och naturliga toner i beige, brunt och terrakotta som gäller.

Kollektivt odlande. Färg och glädje, familjen i fokus och långbord där alla får plats är honnörsord i trenden som kallas kollektivt odlande

 

Blomsterfrämjandet
E
lmia Garden

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår