AlltomBostad

Trädgårdstrenderna 2013-2014

Trädgårdstrenderna 2013-2014

Trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar är i full gång på Stockholmsmässan. Förutom odlingstips så visas de senaste trenderna för trädgård, uteplats och balkong upp  genomom olika idéutställningar. Här är en sammanställning av Trädgårdstrenderna  2013-2014.

Trädgårdsmässan har tagit fram Trädgårdstrender 2013-2014 tillsammans med Jan Rundgren. Jan Rundgren är designer och jobbar med trender och design av trädgårdsrummet. Under flera år har vi sett honom som trädgårdsexpert på nyhetsmorgon i TV 4. och förra året gav han och Lars Ring ut boken ”Växtriket”. 

TRÄDGÅRD FÖR ALLA Det breda intresset och marknaden för trädgårdsprodukter tog fart på allvar under mitten av 90-talet. Idag är trädgård något som många väljer att lägga mycket tid och pengar på och kärleken till odlandet är lika stort om inte större. Alla - från presidentfruar till balkongodlare gör det. Att odla är något som alla kan göra, allt efter förmåga och plånbok.

KRETSLOPP Att tänka kretslopp i den egna trädgården känns som en självklarhet. Nu ser vi även att offentliga parker och växthus har egna slutna system med bevattning, uppvärmning och kompostering. 

ÄTA OCH ODLA Det odlas i alla stora städer runt om i världen, både av lust och för överlevnad. På balkonger, kolonilotter och på nedlagda järnvägsspår - som vid Tanto. Tillbaka till naturen - men inne i stan. För första gången på många år så ser vi hur köttkonsumtionen i Sverige minskar, och livsmedelsjättarna storsatsar på sina grönsakssortiment. Det gröna köket känns rätt i tiden. Och vi vill gärna köpa både ekologiskt och närodlat.

NYANSER AV GRÅTT Den grå färgskalan kommer starkt och bildar en sober bas i våra trädgårdar. Med grått som grundfärg kan man våga mer, satsa på utbrott av färg mot en neutral yta. Att använda gråskalan när man komponerar rabatter blir en vacker, lugn bakgrund. Vi ser även grått på utemöbler, grå teak som fått åldras vackert eller den klassiska gärdesgården som fått en vacker patina.

FUNKTION OCH FORM Vi möblerar våra trädgårdar på ett nytt sätt, lite som vi möblerar i våra hem. Vi fyller de gröna rummen med matplats, kök och vardagsrummet, fast utomhus. Möbler med multifunktion känns nytt, som bord med inbyggd grill som både fungerar som social matplats och skön värmekälla. Vi ser material som återvunnet trä, textil och järn. Även plast kommer tillbaka, lätt nostalgiskt, men då som återvunnet material. Möblerna blir allt lättare. Smarta konstruktioner i lättmetall som är överdragna med textil, exempelvis.

GRÖNA GATOR Det satsas stort på gröna ytor i modern stadsmiljö. Parker, gröna fasader och prunkande tak. Vi ser såväl stora offentliga anläggningar som den lilla lådan för stadsodling. Odlandet och gröna ytor blir till en självklarhet i modern stadsplanering - också tanken på gröna tak, som på det nya området vid Albano där man vill bygga ihop Nationalstadsparken med Brunnsviken via grönskande tak.

Av: Annika Rådlund Källa: Nordiska Trädgårdar
Foto: Annika Rådlund

Kolonistens längtan - plantorna ryms i allt från hinkar och krukor till gamla konservburkar. Av kreatör Monika Langlet

50 nyanser av grått - den grå färgskalan bildar en sober bas och med den kan man våga satsa på starka utbrott av färger. I trädgården blir det en vacker lugn bakgrund. Bild1: Markläggning från Betongparkett i Maria Bremefors och Ann Larås idéutställning Kardinalens fest. Bild 2: Grå bakgrund mot knallgula detaljer på idéutställningen Plats att växa av Trädgårdsinteriör Gävle AB.

Tillbaka till naturen. Från idéträdgården Växtriket Hej Vilt av Himmelstalundsgymnasiet

Compact garden. Vi vill gärna odla - även i stan. En balkongträdgård skapad av Reese handelsträdgård.

Funktion och form -möbler med multifunktion. I stenbordets vattenränna ligger vin på kylning i idéutställningen Kardinalens fest i renässansträdgården.

 

Nordiska Trädgårdar

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår