AlltomBostad
 

Undvik badrummets bakteriefällor

Undvik badrummets bakteriefällor

Oftast är det håransamlingar i golvbrunnen och kalkavlagringar som anses vara äckligast när det kommer till badrumshygien. Men enligt hygienteknikerna på Städhuset i Stockholm är det helt andra ställen i badrummet som är tillhåll för smittospridande bakterier.

De flesta tycker att hår i golvbrunnen och kalkavlagringar är äckligast i badrummet men de största bakteriefällorna är inte alltid det som man kanske tror. De största bakterieansamlingarna är osynliga för ögat och döljer sig på ytor som ofta utsätts för handkontakt, bland annat på spolknappen, kranen och tvålpumpen.

- De allra värsta bakteriefällorna finns på spolknappen, handfatskranen och tvålpumpen, saker som man ofta tar i innan man har tvättat händerna. Därför är det viktigt att tvätta händerna direkt efter toalettbestyren och innan man börjar ta i saker, säger Pitja Ståhl, utbildningsansvarig på Städhuset i Stockholm.

Det ökade fokuset på smittvägar och hygien som råder just nu gör att beröringsfria badrumsprodukter kan vara ett bra alternativ, både i hemmen och offentliga miljöer. Främst gäller det kranar som sätts på och stängs av med hjälp av inbyggda sensorer. I Gustavsbergs sortiment finns bland annat Skandic Electronic.

Men det är inte bara ytor som utsätts för handkontakt som samlar bakterier. Toaletter och handfat är förbrukningsvaror som bör bytas ut emellanåt för att underlätta renhållningen.

- Moderna toaletter och handfat har ofta mjukare linjer, vilket gör dem enklare att hålla rena. Moderna porslinsprodukter är heller inte lika porösa i materialet som äldre produkter är eftersom man idag tillverkar dem av s.k. tätsintrat porslin. Det gör att bakterier inte kan tränga in i porslinet vilket gör dem mer hygieniska, säger Kristina Busic, PR & Communications Manager på Villeroy & Boch Gustavsberg AB.

Bild: Produktbild på Gustavsbergs beröringsfria badrumsblandare Skandic Electronic.

 

 

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår