AlltomBostad
 

Vanligaste orsakerna till bråk med grannarna

Vanligaste orsakerna till bråk med grannarna

Har du grannsämja där du bor? 16 procent av svenskarna uppger nämligen att de har bråkat med en granne, enligt en ny Sifo-undersökning från Fastighetsbyrån. De vanligaste orsakerna är störande ljud, att man stör sig på grannarnas personlighet eller attityd och fester. Samtidigt finns frön av kärlek runt om i Sveriges bostadsområden, där flera drömmer om att ha sex med sin granne.

Svenskarna är relativt måna om grannsämjan där de bor. Var tredje svensk (34 procent) vill träffa grannarna innan de köper en ny bostad, och åtta av tio (82 procent) har aldrig bråkat med en granne. Det visar en ny Sifo-undersökning. Men det finns trubbel i paradiset. 16 procent uppger att de har bråkat med en granne. De vanligaste orsakerna är störande ljud (42 procent), att man stör sig på grannarnas personlighet eller attityd (26 procent) och fester (23 procent).

– Grannar är en viktig del av boendet och våra mäklare får ofta frågor kring grannsämja och vilka som bor i föreningen eller området. Självklar finns det konflikter här och där men det är glädjande att åtta av tio aldrig varit inblandade i grannbråk. Vill man undvika att gå i clinch med grannarna så är det ju störande ljud och högljudda fester man ska hoppa över. En trevlig sommarfest tillsammans med grannarna kan ju vara ett bra alternativ, säger Johan Vesterberg, PR och kommunikationschef på Fastighetsbyrån.

Sex med grannen
Det finns även frön av kärlek runt om i Sveriges bostadsområden. Var tionde man har drömt om att ha sex med sin granne (2 procent bland kvinnorna) och 3 procent av alla svenskar uppger att de har haft sex med en granne. 5 procent av männen uppger att en granne velat ha sex med dem medan endast 1 procent av kvinnorna har samma erfarenhet. 18 procent har hört sina grannar ha sex men 1 procent har klagat på höga sexljud.
 

Har du haft en konflikt eller bråkat med dina grannar? Tänk både på de grannar du har nu och de du haft tidigare.
Ja – 16% (19% bland män)
Nej – 82%
Tveksam/Vet ej – 2%

Vad bråkade ni om?
Störande ljud – 42%
Grannarnas personlighet eller attityd – 26%
Fester/festande – 23%
Trädgårdsrelaterade frågor – 12%
Rök från cigaretter – 11%
Renovering, om- eller tillbyggnad – 11%
Frågor som rör föreningen/ samfälligheten, t. ex gemensamma utrymmen/ områden – 11%
Tomtgränser – 10%
Relationer mellan grannarna – 8%
Trygghetsrelaterade frågor – 7%
Sophantering – 4%
Grillning – 1%
Gamla släktfejder – 1%
Annat – 14%
Vet ej – 0%

Vad av följande stämmer in på dig?
Jag har haft sex med en granne – 3% (4% män, 2% kvinnor)
Jag har drömt om att ha sex med min granne – 6% (10% män, 2% kvinnor)
Jag har hört mina grannar ha sex – 18%
Jag har klagat på mina grannar att de har högljutt sex – 1%
Jag har fått klagomål från mina grannar på att jag har högljutt sex – 2%
En granne har velat ha sex med mig – 3% (5% män, 1% kvinnor)
Inget av ovan – 72%
Ej svar – 4%
Tveksam, vet ej – 1%Om Sifo-undersökningen
Undersökningen genomfördes, på uppdrag av Fastighetsbyrån, i Kantar Sifos riksrepresentativa webbpanel under tidsperioden 19-26 mars. Totalt samlades 1 197 intervjuer in bland svenska allmänheten, 18-79 år.

 

 Av: Annika Rådlund Källa: Fastighetsbyrårn
Foto: Getty Images

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår