AlltomBostad
 

Victoria Skoglunds sommarfavoriter

Victoria Skoglunds sommarfavoriter

Träd­gårdsmästaren Victoria Skoglund är känd både som författare och TV-profil. Här tipsar hon om sina egna personliga svenskodlade favoriter i en sommarplantering som är fin hela sommaren.

Victoria Skoglund har skapat en härlig växtkombination som passar bra för den som vill bjuda in bin och fjärilar och samtidigt njuta av vackra blommor och färgkontraster.
Basen i planteringen är blåsalvia eller daggsalvia, heliotrop och sommarflox. Till det använder hon växter i gula och bronsfärgade nyanser. Resultatet blir en väldoftande och harmonisk plantering som både är lugn och spännande på en och samma gång. Tack vare sommarblommornas långa blomningsperiod är planteringen fin hela sommaren.

Blåsalvia, Salvia patens eller Daggsalvia, Salvia farinacea
Blåsalvian blommar med nästan overkligt intensivt blå, ljusblå eller vita blommor. Blomningen sker i juli till september. Den blir 50-80 cm hög beroende på sort och är fin att använda i rabatt, kruka och som snittblomma. Blåsalvian är mycket omtyckt av bin.
Daggsalvia är en perenn växt som även odlas som ettårig. Daggsalvia har blåa spiror och daggiga stjälkar samt ett silvergrönt bladverk. Det finns även vitblommande namnsorter. Blomning sker under juli-september.


Sommarflox, Phlox drummondii
Sommarflox är en näpen och tålig sommarblomma som klarar både regn och blåst. Blommar hela sommaren utan avbrott och tål några minusgrader på hösten. Den finns i många olika färgnyanser vilket gör den lätt att kombinera med andra växter.

Heliotrop, Heliotropium arborescens
Heliotrop är en vacker, buskig och härligt doftande växt som passar både i kruka och rabatt. Blommorna har en ljuvlig lite kryddig vaniljdoft som framförallt märktsunder kvällen. Blommorna finns i olika nyanser av violett, blått och vitt och de är mycket uppskattade av fjärilar. Heliotrop vill gärna stå i ett lugnt läge.

 

Victoria Skoglunds sommarplantering.

Penningblad, Lysimachia nummularia 'Goldilocks'.

Gulbladiga växter
Till grunden med blåsalvia, heliotrop och sommarflox väljer Victoria gulbladiga växter som bryter mot det gröna. Gulbladig kungsmynta, Origanum vulgare ’Aureum’ eller penningblad, Lysimachia nummularia 'Goldilocks' är exempel på två bra växter som ger fin kontrastverkan. Penningbladet har dessutom ett hängande växtsätt som är ett bra komplement till de övriga växterna.

Bronsstarr, Carex comans Bronze

Bronsfärgade växter
För att ytterligare ge liv till planteringen adderar Victoria bronsfärgade växter som ger en härlig färgbrytning i planteringen. Bronsfänkål, Foeniculum vulgare Rödbladiga-Gruppen, är en tjusig växt liksom det vackra skimrande gräset bronsstarr, Carex comans Bronze. Fänkålen sträcker sig över planteringen och skapar en luftig höjd medan det kopparfärgade gräset trasslar sig in i planteringen och skapar rörelse.


Victoria Skoglunds plantering blommar hela sommaren.

 

Av: Annika Rådlund Källa: Blomsterfrämjadet
Foto: Foto: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår