AlltomBostad
 

12 gånger högre skatt på småhus än bostadsrätter

12 gånger högre skatt på småhus än bostadsrätter

Den som väljer att köpa ett eget hus istället för en bostadsrätt betalar under en tioårsperiod över 12 gånger mer i olika boenderelaterade skatter. Det framgår av beräkningar som utredningsföretaget WSP gjort på uppdrag av Villaägarna.

Villaägarna har genom ett utredningsföretag undersökt vad det kostar att köpa och bo i ett eget hus i en Stockholmsförort jämfört med en lika dyr bostadsrätt i Stockholms innerstad. Både en historisk och en framåtblickande studie har gjorts.

I den historiska jämförelsen var skattekostnaden mellan 3,4 och 4,2 gånger högre för småhuset än bostadsrätten. I framtidsberäkningen ökar skillnaderna så att skatten för småhusägare är mellan 12 och 20 gånger högre, med dagens regler.

– Den rödgröna retoriken om att koja och slott ska beskattas olika är mot denna bakgrund extremt provocerade. Faktum är att dagens system innebär att småhusägaren i exempelvis Gävle beskattas mångdubbelt högre än ägaren av en 20-miljonersvåning på Strandvägen i Stockholm, säger Joacim Olsson, vice förbundsdirektör på Villaägarnas Riksförbund.

Det finns två förklaringar till skillnaderna mellan småhus och bostadsrätter. För det första har småhusägaren både historiskt och med nuvarande skatteregler en högre löpande beskattning än bostadsrättsägare. För det andra betalar småhusköparen – utöver de avgifter som ska täcka statens kostnader för att administrera lagfarts- och pantbrevsregister – även en skatt i samband med att dessa avgifter tas ut.

– Regeringen har genom avskaffandet av fastighetsskatten bidragit till ökad trygghet för småhusägare. Nästa steg bör vara att avskaffa taxeringssystemet – så att återinförd fastighets- och förmögenhetsskatt i praktiken omöjliggörs – och att utreda hur ökad likformighet mellan upplåtelseformerna kan uppnås, säger Joacim Olsson.

Foto Mumlan Nyhlin.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår