8 av 10 unga vuxna betalar inte hemma

8 av 10 unga vuxna betalar inte hemma

På grund av varierande orsaker så är det många unga vuxna som bor kvar hos sina föräldar. Majoriteten, 76 procent, av unga i åldern 18-26 år betalar ingenting för att bo kvar i föräldrahemmet. Det visar en undersökning om hur Sveriges unga vill bo, genomförd av TNS Sifo på uppdrag av SBAB.

SBAB har tagit reda på hur Sveriges unga vill bo. I undersökningen, som genomfördes av TNS Sifo, deltog 1000 personer i åldern 18 till 26 år. Resultatet visar bland annat att 86 procent av unga i åldern 18 till 20 inte betalar någonting för att bo kvar hemma.
Motsvarande siffra i åldersgruppen 21 till 23 är 66 procent.

Bland 24 till 26-åringarna betalar hälften (51 procent) ingenting. Sammantaget innebär detta att hela åtta av tio unga i åldern 18-26 år bor gratis om de bor hemma hos sina föräldrar idag.

- Det här är nedslående siffror. Som förälder är det ens ansvar att skola barnen ekonomiskt eftersom det är en nyttig väg in i vuxenlivet och borgar för att barnet kommer att klara den egna hushållsekonomin senare. Oavsett hur liten eller oregelbunden inkomst vuxna barn har ska de därför alltid betala för sig om de bor kvar hemma. Saknar barnet inkomst kan föräldrar istället kräva att barnet betalar med arbetsinsatser, det är aldrig fel. Det kan annars bli ett surt uppvaknande för barnet som kanske har trott att kylskåpet fyller på sig själv, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.
 

76 procent av 18-26 åringar som bor hemma betalar ingenting till föräldrarna.

Boendeekonom Claudia Wörmann Foto: SBAB

Fyra tips till föräldrar från SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann
• Ta betalt av ditt vuxna barn om han/hon bor kvar hemma, det skolar barnet ekonomiskt
• Om barnet saknar pengar/inkomst, kräv mer hjälp med hushållsarbetet
• Har du möjlighet att spara pengarna som barnet betalar kan det blir en bra grundplåt inför den dag då barnet flyttar, till exempel kan pengarna användas för att hjälpa barnet med en kontantinsats
• Var hård och ge barnet inblick i vad det faktiskt kostar att bo. Det kommer göra det enklare för barnet att klara sin egen hushållsekonomi i framtiden


Av: Annika Rådlund Källa: SBAB
Foto: Getty Images

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Ekonomi

Visa alla
Här är det billigast att hyra fritidshus

Här är det billigast att hyra fritidshus

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Visa alla